Julebord og alkohol henger for mange mennesker uløselig sammen. Vær oppmerksom på promillen, for julebordet kan raskt gå fra å være morsomt til ikke så morsomt. (Illustrasjonsfoto: astarot / Shutterstock / NTB scanpix)

Så hardt rammer promillen

Hva skjer i kroppen ved de ulike nivåene av alkoholpromille?

Dette skjer ved ulike promille-nivåer

0,2 – Øynene begynner å få problemer med å omstille seg fra lys til mørke. Dette er promillegrensen for bilkjøring i blant annet Norge

0,5 – Du kan ikke lenger kjøre i bil i Danmark. Dette er også grensen i de fleste andre europeiske land.

0,8 – Reaksjonsevnen blir dårligere, og du blir mer modig.

1,5 – Balansen og konsentrasjonsevnen svikter

2–3 – Du sovner og tisser kanskje i buksen

Over 3 blir promillen farlig og kan få deg til å slutte å puste

Slik kan du regne ut promillen din

I gjennomsnitt vil alkohol fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. Som en hovedregel forbrennes alkohol med 0,15 promille per time. For en omtrentlig beregning av promille bruker man denne formelen:

For kvinner:

Alkohol i gram/(kroppsvekten i kilo x 60 prosent) = promille

For menn:

Alkohol i gram/(kroppsvekten i kilo x 70 prosent) = promille

Eksempel:

En mann på 80 kilo drikker fem øl (som tilsvarer fem enheter alkohol á 12 gram). Han drikker i alt 12 x 5 = 60 gram alkohol. Beregningen blir altså:

Han fordeler alkoholen i 80 kilogram x 70 prosent = 56 kilo.

Alkoholkonsentrasjonen i blodet blir da: 60 gram/56 kilo = 1,07 gram per kilo = 1,07 promille.

NB! Formelen gir bare et grovt overslag av promillen.

Høyeste promille:

Det er skrevet flere vitenskapelige artikler om veldig høye promiller. Blant annet skal kvinne på Taiwan ha hatt en promille på 13,5. Det døde hun av.

En mann fra Irland overlevde ifølge en annen artikkel en promille på 15.

Vi er i desember, og det er tid for julebord, juleøl, nyttårsaften og mange andre festlige lag.

For mange betyr det, i tillegg til julehygge og pepperkaker, også gløgg, snaps, vin og øl. Med andre ord alkohol, alkohol, alkohol og alkohol.

Promillen stiger med andre ord gjennom desember, men hva skjer egentlig med oss når promillen stiger?

For å finne ut av dette, har vi fått hjelp fra professor Janne S. Tolstrup, som er forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed. Hun forsker på alkohol og helse.

Alle pattedyr kan bryte ned alkohol

La oss begynne fra begynnelsen.

Alkohol som kan drikkes, består av molekylet etanol, men det finnes mange andre former for alkohol. Det dreier seg blant annet om metanol, som er et glimrende drivstoff, eller glykol, som fungerer som frostvæske i biler.

Etanol forekommer ofte i naturen, blant annet ved gjæringsprosesser. Det skjer ved gjæring av øl eller vin, men når frukt råtner. Derfor er veldig mange dyr i stand til å håndtere det.

– Alle pattedyr har enzymer som kan bryte ned alkohol. Det gjelder både mus, hester og mennesker. Men vi tyller i oss alkohol raskere enn enzymene klarer å jobbe, og derfor blir vi beruset, forklarer Janne S. Tolstrup.

Kvinner får raskere høy promille

Når mennesker drikker alkohol, blir den fordelt i kroppens væsker, noe som blant annet vil si blodet.  

Alkohol legger seg ikke i fettvevet eller i knoklene, og når vi snakker om en promille, er det hvor stor del av væsken i kroppen som består av alkohol.

Har man for eksempel en promille på en, er det en tusendel.

Dermed påvirker en viss mengde alkohol ulike kropper ulikt. En mann på 120 kilo vil for eksempel få av en lavere promille av en øl enn en mann på 60 kilo.

Kvinner har som regel høyere fettprosent, og det gjør at de blir påvirket raskere, selv om de skulle veie det samme som en mann.

– Kvinner har et lavere volum av væske, så promillen vil stige raskere når de drikker, forklarer Tolstrup.

Øynene blir påvirket først

Og la oss så snakke om promillen.

Julebordet er i gang, og den første ølen er på vei ned gjennom gapet.

Når den er fordelt ut i væsken i kroppen, vil de fleste mennesker passere en promille på 0,2.  

Ifølge Tolstrup kommer de første tegnene på alkoholens effekt omtrent da.

– Noe av det første som skjer, er at øynene mister litt av evnen til å omstille seg fra lys til mørke. Alkohol hemmer signalene i hjernen, noe som også gjør at vi blir mer løsslupne når vi drikker, sier Tolstrup.

Reaksjonsevnen svekkes

Den første juleølen forsvant raskt, og Ruth fra regnskap insisterer på at det aldri kan være for tidlig for en snaps.

Den skarpe smaken av snaps kan du skylle ned med en øl til og promillen stiger enda mer.

Du styrer nå mot 0,8.

Da blir reaksjonstiden markant dårligere – noe som gjør at det blir farlig å kjøre bil. Det er naturligvis også ulovlig, men ikke i alle land. Storbritannia, Liechtenstein og Malta er blant landene der dette er promillegrensen.

Alkohol gjør folk overmodige

Reaksjonstiden er ikke det eneste som blir påvirket av en promille som nærmer seg 1.

En amerikansk studie viste for noen år siden at vi blir mindre forsiktige.

Forskerne bad amerikanske drosjesjåfører om å kjøre gjennom kjegler på en testbane, mens avstanden mellom kjeglene ble mindre og mindre. Samtidig inntok noen av sjåførene alkohol, mens andre ikke gjorde det. De selvfølgelig ikke var på jobb, og det skulle de heller ikke dagen etter.

Da promillen passerte 1-tallet, ble sjåførene overmodige og tok større sjanser. Det resulterte i noen flate kjegler.

– Når vi drikker, tar vi flere sjanser. Mange føler seg usårlige. Det gjelder ikke bare i bilen, men også på byen. Mange tør nå å gjøre tilnærminger til jenta i baren eller fyren på dansegulvet, forklarer Tolstrup.

Forskjell på fylla

Men tilbake til julebordet.

Med et par glass rødvin til maten stiger promillen enda mer.

Ved en promille på mellom 1 og 1,5 begynner konsentrasjonsevnen å feile, og Ruths historie om hennes avdøde katt kan ikke holde på interessen blant tilhørerne.

På vei fra bordet mister hun balansen og må hjelpes på beina igjen.

Men ikke alle er blir like påvirket av en promille på 1,5.

– Det kommer an på hvor vant personen er til å drikke. For personer som drikker ofte, vil kroppen kompensere for effekten av alkoholen. Dermed skal det mer til før de blir fulle. En promille på 1,5 vil også føles annerledes hvis den er på vei opp eller på vei ned, forklarer Tolstrup.

Så går det galt

Sjefen og mellomlederen har forsvunnet ut på kopirommet, mens resten av selskapet har kastet seg over portvinen.

I en kombinasjon av juleøl, snaps, rødvin og portvin har promillen sneket seg opp over to og nærmer seg raskt tre for enkelte.

På dette tidspunktet er ikke julebordet så morsomt mer: Ifølge Janne S. Tolstrup begynner de fleste nå å miste selvkontrollen.

Folk kan tisse på seg, og mange sovner. Noen gjør begge deler samtidig.

Promiller over tre kan være farlig

De som fortsatt ikke har sluttet å drikke, er nå virkelig i fare.

Folk mister bevisstheten, og med promille rundt fire vil de fleste være i livsfare.

De områdene i hjernen som sørger for åndedrett, kan også bli påvirket.

– Heldigvis vil de fleste kaste opp før det skjer. Men det finnes eksempler på at folk har dukket så raskt at de har mistet bevisstheten og sluttet å puste. Noen mennesker kan overleve en promille på 4,5 eller enda høyere, men det er bare hvis det er vant til å drikke mye, forteller Tolstrup.

Julebordet er slutt, og folk vakler ut i taxier og setter kursen hjemover. I morgen venter tømmermenn, både de moralske og de fysiske.

Her kan lese mer om hvordan du best blir kvitt bakrusen: Kjemikernes beste tips mot bakrus

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS