Mange starter året med en grusom bakrus. Men går det an å forhindre at det skjer? Og kan bakrusen kureres? Amerikanske kjemikere har satt sammen sine beste tips. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock.)

Kjemikernes beste tips mot bakrus

Dette er tipsene som hjelper mot fyllesyke, ifølge kjemikere.

The American Chemical Society har gitt ut en Youtube-video med sine beste råd mot fyllesyke, slik at du kan unngå å starte året med en desperat bønn til porselensguden.

Og selv om det er kjemikere som står bak disse rådene kan de være til forveksling like kjerringrådene vi alle har hørt før.

Full mage og egg til frokost

Fyllesyke forårsakes av flere ting. Én av grunnene kan være et høyt innhold av acetaldehyd, et kreftfremkallende stoff i kroppen. Og hvor kommer acetaldehyd fra? Det oppstår når leveren bryter ned alkoholen fra glasset med Champagne. Videre skal stoffet brytes ned til acetat og til slutt til karbondioksid og vann.

Men om det er det sjette glasset med musserende du drikker på fest, kan acetaldehyd hope seg opp mens leveren jobber på spreng. Typiske symptomer er hukommelsestap, tørr munn og trøtthet.

Hva kan du gjøre for å hjelpe leveren bli kvitt disse stoffene raskere? Lag deg en stor porsjon med speilegg til frokost. Egg inneholder stoffet L-cystein, som hjelper kroppen å bryte ned acetaldehyd raskere.

Det kan også være greit å innta et tungt måltid før du begir deg ut på festlighetene. Det sakker ned opptaket av alkohol i blodet fordi alkoholen blir liggende i magen lenger. Ikke hopp over nyttårskalkunen, altså.

Drikk vann dagen lang

Alkohol tuller det også til for nyrene. Ved å hemme utskillelsen av et hormon fra hjernen får ikke nyrene lenger beskjed om å holde på vannet i kroppen. I stedet sender de vannet ut i rasende tempo – noe som resulterer i gjentatte turer på toalettet.

Dermed blir kroppen dehydrert. Og det får du svi for i ettertid. Typiske symptomer er kvalme, hodepine og muskelkramper. Ekspertene anbefaler derfor å drikke ett glass vann for hver alkoholenhet du inntar.

Og styr gjerne unna en siste dram før du setter deg i taxien på vei hjem. Å stupe til sengs med stigende rus klusser til signalene i hjernen og gjør at du får mindre dyp søvn. Altså får ikke kroppen hvilt seg ut skikkelig. Helst skal du unngå å drikke én og en halv time før du legger deg.

Snedige råd fra arkivet

Tidligere i år skrev nbcnews.com om forskere som fant et 1900 år gammelt tips mot fyllesyke som ble tatt i bruk i antikkens Hellas. Rådet, som står skrevet på en gammel papyrusrull, går ut på å ha en krans med blader fra Ruscus racemosus rundt halsen. Om det var til mye hjelp, er fortsatt ukjent.

forskning.no har tidligere skrevet at asparges visstnok skal ha god effekt mot bakrus. Da bidro også landslagskokk Andreas Myhrvold ved Gastronomisk Institutt med oppskrift til en aspargesrett som han selv ville valgt. For øvrig skal ekstrakt fra en spesiell type kaktus være til hjelp mot illsinte tømmermenn

Det kan også være lurt å styre unna røykpakken etter hvert som alkoholinntaket øker. En tidligere publisert studie tyder nemlig på at bakrusen blir verre jo mer du røyker

Ifølge Folkehelseinsituttet hjelper det derimot ikke å sette seg i badstue for å svette ut alkoholen. Det er heller ikke noe hjelp i å ta allergimedisiner før du legger deg, med mindre du er allergisk mot noen av stoffene som finnes i alkoholen.

Det beste rådet mot bakrus er kanskje selvsagt: drikk på en forsvarlig måte.

Referanser:

Bakrus fra alkohol - faktaark. Folkehelseinstituttet (2015)

Dehydrering. Norsk helseinformatikk (2014)

Powered by Labrador CMS