null (Illustrasjon: Colourbox)

Stressa nyrer fører til sykdom

Når nyrene går på høygir, kan det være skadelig på samme måte som høy puls over lang tid belaster hjertet.

Vår vestlige livsstil, med store mengder kalorier, kjøtt og inaktivitet, gir oss helseskader. 

Dødsfall som følge av kronisk nyresykdom har økt med hele 37 prosent fra 1990 til 2013.

Ifølge forskerne Bjørn Oddvar Eriksen og Toralf Melsom kan livsstilen vår føre til en overdreven nyrefiltrering, kalt hyperfiltrasjon. Det innebærer at nyrene har en unormal høy renseevne av blodet.

Hyperfiltrasjon er det motsatte av nyresvikt, og høres derfor ikke ut som noe negativt. Men nyrene går faktisk på høygir, og dette kan være skadelig over tid, på samme måte som at vedvarende høy puls belaster hjertet.

Økt dødelighet

­– De med økt nyrefiltrering har en høyere risiko for å utvikle proteiner i urinen, og det er en viktig risikofaktor for nyresvikt og økt dødelighet, skriver Melsom og Eriksen i en pressemelding.

Studien deres blir i disse dager publisert i tidsskriftet Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Etter en seks års oppfølging av 1246 friske personer mellom 50 og 62 år uten diabetes, fant Tromsø-forskerne at cirka en tredjedel av dem hadde fått økt nyrefiltrering.

– Økt filtrering er et tidlig tegn på nyresykdom hos diabetikere, men studien vår viser at dette også kan være et problem for personer uten diabetes, sier Melsom.

Størst i verden

Nyrestudien som foregår i Tromsø er største av sitt slag i verden, og det er professor Eriksen ved institutt for klinisk medisin, UiT, som leder studien

Han fortalte i 2014, da han satte i gang med runde nummer to, at de da visste lite om hvorfor nyrefunksjonen hos tilsynelatende friske personer faller med økende alder.

Årsaken til kunnskapsmangelen var at det er vanskelig å måle nyrefunksjonen nøyaktig i store befolkningsundersøkelser. Dette har de nå klart, takket være mange frivillige deltakere i Tromsø.

Referanse:

Bjørn Oddvar Eriksen m.fl: Association of Increasing GFR with Change in Albuminuria in the General Population. Clinical Journal of the American Society of Nephrology, september 2016, Doi:10.2215/CJN.04940516. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS