Det er ikke godt å si om det kinesiske ølet var like gyllent og klart som denne moderne pilsneren.

Fant spor etter 5000 år gammel øl i Kina

En eldgammel øloppskrift har dukket opp etter en arkeologisk utgravning i Nord-Kina. 

24.5 2016 09:10

Øl er sannsynligvis en av de første alkoholholdige drikkene vi lagde. Det finnes bevis for at det ble brygget øl i gamle Mesopotamia og Egypt for mange tusen år siden.

Vi tenker kanskje på Tyskland eller Belgia når vi snakker om gamle øltradisjoner, men kineserne brygget øl flere tusen år før Jesus tuslet rundt i Jerusalem.

Nå har det blitt funnet et lite ølbryggeri i den nordlige Shanxi-regionen i Kina. Arkeologer har funnet flere forskjellige keramikk-kar med spor etter ølbrygging.

Forskerne har også analysert de flere tusen år gamle, gule og tørre ølrestene i karene. Dermed kan de se akkurat hva kineserne hadde i ølen sin i gamle dager.

Helt ølbryggingssett

Arkeologene har funnet flere groper som sannsynligvis ble brukt som kokesteder for ølbryggingen. De har også funnet store, åpne kokekar og forskjellige trakter som ble brukt i bryggingen.

De forskjellige karene ble brukt til forskjellige stadier i ølproduksjonen. De store karene ble brukt til koking av kornet, traktene ble brukt til filtrering, mens amforaer ble brukt til oppbevaring og fermentering.

Kokegropene ble brukt til å lage mesk i de store karene. Dette er en blanding av vann og korn som må varmes opp og holdes på stabile temperaturer for at stivelsen i kornet skal brytes ned til sukker.

Stivelsesrestene i bunn av kokekarene viste tydelige tegn på å ha blitt mesket.


Dette er en keramisk trakt som sannsynligvis ble brukt til filtrering av ølet. (Foto: Jiajing Wang)

Hva ble ølet laget av?

Korn, gjær, humle og vann er de vanligste ingrediensene i det vi kjenner som øl, og kineserne var ikke langt unna.

Forskerne fant at bryggerne brukte korn fra flere forskjellige planter. De fant byggkorn, kornplanten hirse og en tropisk plante som kalles Jobs tårer i ølmiksen. De har også brukt forskjellige knoller, en del av roten hos noen planter.

Forskerne har ikke funnet noe ferdigbrygget øl, men de konkluderer med at det er svært sannsynlig at de har funnet et lite ølbryggeri.

Men hvem var disse ølbryggerne?

Yangshao-folket levde langs den digre Guleleven for mellom 5000 og 8000 år siden, og forskerne mener dette ølbryggingssettet viser at de visste om mesking og temperaturkontrollen som må til for å brygge øl.

Dette er ikke det eldste øl-funnet i Kina. Et enkelt øl ble laget i Henan-regionen for hvert fall 9000 år siden, ifølge denne studien.

Det var ikke en øl som vi er vant til, men en gjæret blanding av ris, honning, frukt og vann.

Også i Skandinavia ble det brygget alkoholdrikker for lenge siden. En kraftig miks av blant annet honning, tranebær, einebær og kvae ble laget i nordvest-Danmark for 3000 år siden.

Referanse:

Wang mfl: Revealing a 5,000-y-old beer recipe in China. PNAS, mai 2016. DOI: 10.1073/pnas.1601465113. Sammendrag

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Saker fra våre eiere

Høgskulen på Vestlandet

Ein ny studie tyder på at du faktisk kan velja å oversjå dei skrikande musklane dine.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Verdensledere er konstant urolig for hva Trump skulle komme til å buse ut med på Twitter. Hva kan de politiske konsekvensene bli? Og vil Twitter overleve Trump?

NTNU

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Kronikk:

– Vi forventer at antall terrorangrep i Europa vil holde seg der de er eller kanskje øke litt, sa sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, til NRK. Men hvorfor angriper IS egentlig europeiske mål?

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Pueblofolket i New Mexico hadde et viktig handelssenter i Chaco-dalen i New Mexico. Men det kan ha vært et elendig matfat.