Hvordan er det å gi bort en nyre?

Ut på tur med familien, det er vår! Men har du tenkt over hva du ville gjort hvis en av dem trengte en av dine nyrer? (Illustrasjon: Colourbox)

Har du noen gang lurt på hva det innebærer å gi en nyre til sin mor, sønn eller livspartner?

Stadig flere venter på å bli transplantert med nyre. Det ikke er nok døde donorer, så transplantasjon foregår derfor ofte med nyre fra levende donor. I noen land er over halvparten av alle nyretransplantasjoner med levende donor. Levende donorer er friske personer som utsetter seg selv for en stor operasjon for å gi en av sine to nyrer til en annen.

Min oppgave de neste årene er å finne ut hvordan det er å være levende nyredonorer ti år etter en donasjon. Er de bekymret for egen helse? Eller helsa til den som fikk nyre? Angrer de på at de ga bort en nyre? Hva har hatt størst betydning etter donasjonen?

Hva vet vi om nyredonasjon?

Tidligere måtte nyren opereres ut ved hjelp av åpen kirurgi, men nå blir det vanligvis gjort med kikkhullskirurgi som gir mindre smerte og kortere rehabilitering.

Det er stort behov for nyredonorer. Transplantasjonskoordinator og sykepleier Käthe Meyer skal i en ny studie se på hvordan norske donorer har det ti år etter donasjonen. Resultatene av studien vil gi et bedre grunnlag for å ta avgjørelsen om å donere bort et organ. (Foto: Privat)

Nyredonasjon kan være en risiko både under og etter operasjon. I tillegg vet vi at det kan påvirke livskvaliteten den første tiden etter donasjon, og at de som er 60 år eller eldre kan komme seg raskere enn de som er yngre.

Det er også andre forhold som kan påvirke donor.  Foreldre opplever som regel en glede ved å kunne bidra, mens søsken kan se det som en plikt. Resultatet av transplantasjonen og hvordan familie, venner og helsepersonell støtter valget om å være donor, kan også påvirke opplevelsen av å være donor. Men hvordan disse gode hjelperne har det 10 år etter donasjon vet vi lite om.

Hvordan skal vi få vite mer om dette?

Alle norske donorer fra årene 2001-2004 fikk invitasjon til å delta i en undersøkelse. Så mange som 63 prosent (217 donorer) har svart. Vi skal også intervjue med 16-20 donorer. Dette skal gi oss mer grundig informasjon om hvordan det oppleves å være donor. I tillegg får vi informasjon om nyrefunksjonen fra legene de går til. Resultatene vil gjøre det enklere å ta avgjørelsen for deg som vurderer å bli levende donor. Og kanskje vil resultatene få flere til å vurdere det?

For én ting er helt sikkert – det er et stort behov for nyredonasjon. 

Käthe Meyer er transplantasjonskoordinator og sykepleier ved Klinikk for kreft, kirurgi og transplantasjon (KKT), Oslo universitetssykehus, og PhD student ved Medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo.

Les mer om å gi bort en nyre på sykehusets nettsider og forskningsgruppene innen nyretransplantasjonsmedisin og livskvalitet og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo/Oslo universitetssykehus.

 

Powered by Labrador CMS