Mange mosjonister har opplevd å få en metallisk blodsmak i munnen hvis de har trent skikkelig hardt. Men hva er det egentlig som ligger bak?
Henning Ofstad Ness er stipendiat ved NTNU og forsker blant annet på hva som skjer i hjertet ved utholdenhetstrening.
Han kan fortelle at den karakteristiske blodsmaken som oftest har en veldig enkel forklaring.
Mye press på små årer
– Blodsmaken kommer som regel når du jobber med veldig høy intensitet. Høy intensitet gjør at pulsen øker, og blodtrykket blir høyere, sier han til forskning.no.
Grunnen til at pulsen øker, er fordi hjertet må pumpe ut nok oksygenrikt blod til musklene. Og for at blodet skal få tilført oksygen, må det pumpes gjennom lungene.
Slik at når du puster inn, sendes oksygen ned i luftrøret, som deler seg inn i mindre og mindre luftveier som til slutt ender opp i små sekker som kalles for alveoler.
På utsiden av disse sekkene ligger det små tynne blodårer. Blodcellene som passerer gjennom årene, tar med seg oksygen fra alveolene og gir samtidig fra seg karbondioksid, som du puster ut igjen.
– Disse små blodårene er veldig tynne og porøse. Et høyt blodtrykk kan gjøre at disse sprekker litt opp. Da kan det komme blod på overflaten av alveolene, forklarer Ness.
Og jo hardere du trener, jo raskere går pusten. Antakelig er det den jernaktige lukten av blodet som ligger på overflaten av alveolene som blir med luften du puster ut.
– Du får altså ikke blod i munnen. Om du gjør det, er det trolig noe sykdomsrelatert som ligger til grunn for det, påpeker Ness.
Ness understreker at blodsmaken som kommer av trykket på blodårene, ikke er farlig, bare ubehagelig.
– Blir alle rammet av dette?
– Det er vanskelig å si, men jeg vil tro at det oftere rammer de som er i dårlig form. Gjerne om de ikke har trent mye fra før av og begynner med ei hard økt. Men jeg tror nok profesjonelle utøvere også kan få det, men risikoen for det er lavere, svarer Ness.
Han kan fortelle at det henger sammen med at etter hvert som du blir bedre trent, vil blodårene tåle mer belastning og kunne håndtere det høye trykket.
Annonse
Det kan også være lurt å varme opp skikkelig før du tar deg helt ut.
– Blodårene utvider seg med økt kroppstemperatur. Hvis du starter for hardt ut, for eksempel i en konkurranse, er det større sjanse for at du vil oppleve blodsmak i munnen, forklarer Ness.
Men er det farlig å fortsette treningen?
Du må ikke nødvendigvis avslutte økten når blodsmaken inntreffer, mener Ness. Men selv om det i utgangspunktet ikke er farlig, kan det likevel være greit å redusere intensiteten.
– Det er jo et signal fra kroppen om å roe ned litt, sier Ness.
Ness sier at han gjorde et raskt søk i litteraturen for å se om det finnes nyere studier på blodsmak i munnen. Der fant han lite nytt.
– Forklaringen inngår i gammel lærebokteori. Det kan fort hende at den er såpass grei å forstå, at det ikke er så mye mer å si om det, sier Ness.
Førsteamanuensis Are Martin Holm jobber ved Lungeavdelingen ved Universitetet i Oslo. Han kunne heller ikke finne mye forskning på feltet. Han har ikke selv forsket på akkurat dette fenomenet, men tror at det kan finnes andre mulige forklaringer på blodsmaken.
– Det kan være at du blir dehydrert og at slimhinnene i munnen blir tørre. Det kan endre smaken i munnen. En helt annen forklaring er at du kanskje gulper opp litt mageinnhold uten at du merker det, sier Holm til forskning.no.
Holm påpeker at smaksopplevelser tross alt er veldig subjektive og derfor vanskelig å forske på.
Annonse
– Det du opplever som blodsmak trenger ikke å være det samme som det jeg opplever som blodsmak. Kanskje er det den samme smaken du får etter å ha sovet med åpen munn, bare at vi ikke kaller det for blodsmak, sier Holm.
Holm er skeptisk til at det er blod fra blodårene rundt alveolene som forårsaker smaken.
– Det skal litt til å trene på seg en slik situasjon. Trykket i årene øker jo når du trener hardt, men det skal mye til før de sprekker og blør, påpeker Holm.