Det er ingen grunn til å legge idrettskarrieren på hyllen bare fordi man bli gravid. En ny studie tyder på at kvinner får bedre fysisk kapasitet under og etter et svangerskap. – Det stemmer for min del, sier triatlonutøver Kari Flottorp Lingsom. (Foto: privat)
Graviditet kan forbedre idrettskarrieren
Å få barn kan gi kvinnelige idrettsutøvere fysiske fortrinn, tyder en studie på. Triatlonutøver Kari Flottorp Lingsom bekrefter at formen steg etter at hun fikk barn.
Grunnen er de fysiologiske endringene som skjer i graviditeten. Under graviditet øker både oksygenopptaket og mengden blod som hjertet pumper ut i kroppen, melder Dagens Næringsliv.
Hun har ledet arbeidet med en litteraturstudie på temaet i fire deler for Den internasjonale Olympiske komité (IOC). Første del ble nylig publisert i tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.
Tok bronsemedaljer i triatlon-NM
Triatlon-utøver og tidligere elitesvømmer Kari Flottorp Lingsom (36) bekrefter funnene i studien. Hun trente aktivt hele svangerskapet og deltok i sitt siste seniormesterskap i svømming da hun var 14 uker på vei med sønnen (snart sju år).
– Å trene med barn i eller utenfor magen har ikke vært noen hindring for meg i min idrett. Kroppen min responderte svært godt på trening, både under og etter svangerskapet, sier Lingsom til forskning.no.
Etter at sønnen hennes Magnus ble født, har hun tatt tre individuelle bronsemedaljer i NM i triatlon (på olympisk og langdistanse). Hun har deltatt i EM og VM i sin aldersgruppe og ble nummer fire i Norseman i 2015.
Økt kapasitet
– Det er først og fremst det som skjer i sirkulasjonssystemet under graviditet som gir gunstig effekt. Kvinnene får en kapasitet som de ikke har ellers, sier professor Kari Bø ved Idrettshøyskolen til DN.
Dette kan forklare hvorfor noen kvinnelige skiskyttere som Liv Grete Skjelbreid og Marie Dorin Habert nådde en topp i karrieren nettopp rett etter en fødsel.
Skjelbreid tok fire VM-gull rett etter at hun ble mor første gang. Habert tok sin fjerde gullmedalje under VM i Holmenkollen i år. Samtlige etter at hun ble mor.
Økt oksygenopptak
Under graviditeten øker blodvolumet med 50 prosent både hos topptrente og hos normale kvinner.
I tillegg øker hjertets slagvolum med ti prosent, det vil si mengden blod som hjertet pumper ut i kroppen.
De best trente utøverne innen utholdenhetsidretter får også mellom fem og ti prosent økning i oksygenopptaket seks måneder etter fødsel, ifølge forskere.
Trening hos gravide
Formålet med litteraturstudien er å få en bedre oversikt over hvordan fysisk aktivitet og trening virker hos gravide, under selve graviditeten og etter fødselen. Kartleggingen gjelder vanlige utøvere og eliteutøvere.
Annonse
Foreløpig er forskningsgrunnlaget lite, og det trengs mer for å trekke konklusjoner. Men litteraturstudien kan likevel gi viktige indikasjoner, mener Bø.
Må orke treningsmengden
Professor Kari Bø mener studien så langt tyder på at det ikke er noen fysiologiske hindringer i veien for at toppidrettsutøvere kan gjøre comeback etter å ha fått barn.
– Kvinnen får en kapasitet de ikke har ellers, forklarer Bø.
Det økte utslaget i hjerte-karsystemet kommer etter uke fem i graviditeten, og gjør at kvinnen klarer mer. Grunnen til endringene er at fosteret skal forsynes med næring. Dette blir som å ha på seg en vektvest, forklarer professor Jan Helgerud ved medisinsk fakultet på NTNU.
Men det er en forutsetning at kvinnen er motivert til å fortsette å trene.
Trente like mye som gravid
Kari Flottorp Lingsom bekrefter at hun absolutt har kommet i bedre form etter svangerskapet.
– Svangerskapet var ingen begrensning for meg treningsmessig. Jeg tilpasset selvfølgelig treningen etter dagsform, men det gjør jeg ellers også, forsikrer hun.
Kari begynte med løping da hun var seks måneder på vei, fordi hun syntes svømming med mage ble ubehagelig.
Hun syns at det kom godt med både under fødsel og i barselperioden å være i god fysisk form.
Annonse
– Jeg var tilbake i treningsrommet 10 dager etter fødsel, men ventet 6 uker med å svømme, sier hun. Først etter fire måneder kom hun i gang med løping.
Kari valgte triatlon da hun ble mamma
Da sønnen ble født, passet ikke lenger treningstidene med ammetidene, og triatlon ble løsningen. Lingsom deltok i sitt første triatlon da sønnen var halvannet år gammel.
– På den måten fikk jeg fortsatt trene mye uten å måtte forholde meg til faste treningstider, forklarer hun.
Hun tror dessuten at barn skjerper motivasjonen og prioriteringen for mødre som er vant til å trene mye og satse på idrett:
– Da jeg først var på trening måtte jeg gjøre tiden der verdt det. Jeg ble ekstremt fokusert, forteller hun til forskning.no.
Lite søvn en begrensning
Etter at hun ble mamma opplevde Lingsom en real boost.
– Men dessverre ble ikke effekten så stor fordi det ble svært lite søvn med en baby i hus. Man kan ikke trene mer enn kroppen klarer å restituere, og uten søvn ble det vanskelig, innrømmer hun.
En annen fordel var at forventningspresset dempet seg litt.
– Uansett hvordan jeg presterte hadde jeg fortsatt en super gutt hjemme som var like glad i mammaen sin, og det senket forventningspresset mitt noe, forteller hun.