Seks av ti hodeskader kan unngås med hjelm

Seks av ti hodeskader blant alpinister og snowboardere kunne vært unngått dersom hjelm hadde vært brukt, viser en undersøkelse utført ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med Alpinanleggenes Landsforening og Martina Hansens hospital ble 3 277 skadde alpinister og snowboardere ved åtte større alpintrekk i Norge (Geilo, Hafjell, Trysil, Norefjell, Hovden, Oppdal, Hemsedal og Ålsheia) registrert i løpet av vintersesongen 2002.

Av disse hadde 16,7 prosent en hodeskade. Pasienter med hodeskade ble sammenliknet med en tilfeldig utvalgt gruppe på 2 992 alpinister og snowboardere, som ble intervjuet på vei inn i heisanlegget.

Resultatet ble publisert i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Snowboardere mest utsatt

På denne måten kunne studien avdekke i hvilken grad bruk av hjelm kan redusere risikoen for hodeskader blant alpinister og snowboardere.

I tillegg kunne viktige faktorer som alder, kjønn, nasjonalitet, utstyr og ferdighetsnivå vurderes opp mot skadefrekvens.

Studien viste at snowboardere er nesten 50 prosent mer utsatt for hodeskader enn alpinister, og at yngre utøvere, menn og nybegynnere utgjør andre risikogrupper.

Resultatene viste imidlertid også at hjelm beskytter like godt i alle undergrupper; eldre og yngre, snowboardere og alpinister.

Bedre rollemodeller

Til forskjell fra OL-deltakerne, er det ikke påbudt med hjelm for vanlige alpinister og snowboardere. Det fører til at få bruker hjelm, særlig blant ungdommer og voksne.

I gruppen over 20 år var det kun 13 prosent av de registrerte i studien som brukte hjelm, og i aldergruppen 13-20 år var det bare 20 prosent. Blant kjørere under 13 år var tallet 85 prosent.

"Det er fortsatt mange barn som ikke bruker hjelm når de står på ski, selv om seks av ti hodeskader kan unngås med hjelm."

- At flertallet av ungdommer og voksne ikke bruker hjelm, viser at en holdningsendring må til, sier professor og seksjonsleder Roald Bahr ved Seksjon for idrettsmedisinske fag/Senter for idrettskadeforskning ved Norges idrettshøgskole.

Han er medansvarlig for undersøkelsen og mener at voksne i langt større grad må gå foran med et godt eksempel.

Viktig med rollemodeller

- De yngste har størst risiko for å få hodeskader, i tillegg til at det blant nybegynnere er dobbelt så stor sannsynlighet for skader enn blant mer erfarne kjørere.

- Derfor er det viktig med rollemodeller, sier han.

Undersøkelsen tilbakeviser også kritikere som mener at hjelmbruk særlig blant yngre kjørere medfører økt risiko for nakkeskader.

- Dette er det ikke godt nok grunnlag for å hevde, sier Roald Bahr.

Powered by Labrador CMS