Suger oljesøl med bark

Verdens første oljestøvsuger som blåser bark på oljesøl, og suger det opp igjen, er lansert. Den skal gjøre opprydning etter oljeulykker fire ganger mer effektiv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nå veier støvsugeren ti kilo. Målet er at den skal ned i fem. Vi skal også gjøre den sammenleggbar, og mer kompakt, sier Silje Rabben. (Foto: Nina Tveter/ NTNU Info)

– Trekk dere litt tilbake, sier Silje Rabben og trykker på knappen som blåser en støvsky av bark over oljen som svømmer på testsvaberget.

Rabben er masterstudent i produktdesign ved NTNU og daglig leder av Kaliber Industridesign.

Sammen med tre andre studenter har hun utviklet en oljestøvsuger som skal effektivisere opprydning etter oljesøl.

Støvsugeren har allerede hanket inn flere innovasjonspriser, og nå er den på vei ut i verden. Men eventyret startet som en vanlig studieoppgave.

Mindre skader på naturen

– Vi skulle bygge noe av luft og elektronikk, og fattet interesse for oljevern hvor utviklingen innen opprydning hadde stagnert. Det er noe steinalderaktig over at folk må bruke bøtte, spade og kost – og kanskje skrubbe svaberg for hånd.

– De som jobber med opprydning, kan få utslett av oljesøl på kroppen; det er tungt; og det tar langt tid. Dermed blir også skadene på naturen større, sier Rabben.

Nå arbeider hun med å tallfeste hvor mye raskere arbeidet går gjennom å bruke oljestøvsugeren. Foreløpige tall viser at det går fire ganger så fort.

– Oljestøvsugeren er en automatisering av arbeidet som i dag gjøres manuelt. Det er vanlig å bruke bark som suger til seg oljen. Derfor har vi også brukt det. Men det går også an å bruke mose, torv eller kjemisk framstilt materiale.

– I Canada brukes for eksempel mose. Støvsugeren kan brukes til det materialet som er aktuelt i ulike land, sier Rabben.

– Vi tømmer daglig bark på oljesøl som kommer fra overfylte oljetanke eller bilulykker. Vi er interessert i mobile løsninger som gjør dette arbeidet mer effektivt. Nå bruker vi bare piassavakost, spade og bøtte, sier Leif Gunnar Smistad, branningeniør og oljevernansvarlig hos Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Han har deltatt under utviklingen av støvsugeren.

Etter at oljen er tømt på testsvaberget, blåser støvsugeren først ut bark. Deretter blander roterende børster oljen og barken sammen før blandingen suges opp igjen. Studentene som utgjør Kaliber Industridesign er fra venstre Arne Sigmund Skeie, Marius Høver Montarou og Silje Rabben. (Foto: Nina Tveter/ NTNU Info)

Prisbelønt

Innovasjonsprisene har drysset over nyvinningen. Den har blant annet fått DnB NORs Innovasjonspris for Midt-Norge 2010, Teknas innovasjonspris 2010, 2. plass Venture Cup Nasjonal Finale 2010 og beste studentidé under Venture Cup 2010.

Søndag 17. oktober går turen til USA. Kaliber Industridesign er en av sju norske oljevernbedrifter som skal bli med på en rundreise i USA. Målet med turen er å bygge nettverk for å komme inn på det amerikanske markedet.

Lenker:

Clean Gulf Conference

Kaliber Industrial Design 

Powered by Labrador CMS