Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Bakgrunn:
Wenche Kristiansen disputerte 23. mars 2012 med doktorgradsavhandlingen «Genetic risk factors for testicular cancer».
- Vi fant ikke noen sammenheng mellom sønnens testikkelkreft og mors genvarianter. Resultatene tyder derfor på at de viktigste hormonelle endringer i utviklingen av testikkelkreft under svangerskapet har opprinnelse i fosteret selv.
Det sier bioingeniør og forsker Wenche Kristiansen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som har tatt doktorgrad om variasjoner i kjønnshormongener hos tidligere testikkelkreftpasienter.
Unik studie
Sammen med en forskergruppe ved HiOA, Kreftregisteret og Karolinska Institutet i Stockholm har Kristiansen studert genetiske forskjeller hos både norske og svenske pasienter og deres foreldre.
- Vi var spesielt interesserte i å undersøke om genvarianter som regulerer eksponeringen for kjønnshormoner påvirker risikoen for testikkelkreft, forklarer hun.
Konklusjonen i avhandlingen er at noen genetiske varianter gir ulik risiko for å utvikle testikkelkreft.
- Forstyrrelser i balansen av kjønnshormoner under svangerskapet har lenge vært antatt å øke risikoen for testikkelkreft hos barnet, sier Kristiansen.
Analyserte spyttprøver
Fra 2008 til 2009 samlet forskergruppen inn spyttprøver fra 2000 norske og svenske menn som har hatt testikkelkreft og var i alderen 18-45 år da de fikk diagnosen, samt deres foreldre.
Prøvene ble brukt til genetiske analyser. I tillegg så forskerne på analysene fra en tvillingstudie med 4000 svensker.
De kunne ikke påvise forskjeller mellom den norske og den svenske befolkningen.
- Dette tyder på at det er andre gener enn kjønnshormongener som spiller en rolle for forskjellen i testikkelkreftrisiko mellom disse landene, kanskje i kombinasjon med miljøfaktorer. Vi antar at noen har genvarianter som takler miljøfaktorene bedre enn andre, sier Kristiansen.
Overvekt, hormonforstyrrende stoffer, røyking, P-piller og forurensning er mulige miljøfaktorer som kan være involvert.
Stadig mer testikkelkreft
Årsaker til den dramatiske økningen i testikkelkreft i mange land er ikke kjent, men det er enighet om at både genetiske og miljømessige faktorer spiller en rolle.
I 2009 ble det registrert 320 tilfeller av testikkelkreft i Norge, og vi er på verdenstoppen når det gjelder denne kreftformen. Sverige har langt lavere forekomst enn Norge, men også der har det vært en økning i de siste tiårene.
- Vi vet ikke hva som er årsakene til de store forskjellene i Norden. Forekomsten er omtrent lik i Danmark, men dobbelt så mange som i Sverige og fire ganger så mange som i Finland, sier Kristiansen.
Testikkelkreft er den vanligste kreftformen hos menn mellom 15 og 40 år.