Ifølge Verdens helseorganisasjon er økt inntak av mat med mye fett, salt og sukker sammen med mindre fysisk aktivitet årsaken til økningen av overvektige i verden i dag.
Legene har derfor foreskrevet diett og trening som viktige kurer mot overvekt. Dette følges opp av medier og kommersiell industri som kappes om å tilby riktig trening, kosthold, diett og levemåte.
Humanbiolog Brynjar Foss ved Universitetet i Stavanger (UiS) korrigerer bildet.
– Det er sannsynligvis en rekke andre faktorer enn for mye mat og manglende fysisk aktivitet som forårsaker fedme. Stress er én slik faktor, sier han.
Stress og fedme forsterker hverandre
Sammen med idrettsforsker Sindre M. Dyrstad ved UiS retter han søkelyset mot sammenhengen mellom stress og fedme. Studien er publisert i tidsskriftet Medical Hypotheses.
Foss og Dyrstad har gått gjennom en rekke studier av temaet. Studien viste at vektøkningen og kortisolnivået, et uttrykk for kroppens stressrespons, var betraktelig høyere hos mennesker som har en vektøkning forårsaket av en stressopplevelse.
– Har man høyt kortisolnivå, ser det ut til at man lettere utvikler overvekt, sier Foss.
Foss og Dyrstad lanserer hypotesen om at stress og fedme forsterker hverandre gjennom såkalt positiv tilbakekopling. Faktor A øker faktor B, som igjen øker faktor A.
Må bryte stressmønster
Vektøkning kan potensielt trigge stressresponsen, som igjen kan trigge ytterligere vektøkning. Også det å tape vekt kan trigge kortisolfrigjøringen, som igjen kan trigge stressresponsen og dermed motvirke videre vekttap, forklarer Foss og legger til:
– Dersom du begynner å spise mindre, så kjører kroppen ned forbrenningen. Begynner du å trene mer, så øker kroppen sultfølelsen. Når man legger på seg, blir kroppen også stresset. Dette stresset virker trolig selvforsterkende, og man legger mer på seg.
– Dersom hypotesen vår stemmer, medfører det at man må bryte dette stressmønsteret for å få bukt med vektøkningen, sier Foss.