Keisersnitt hindrer ikke urinlekkasje

En ny omfattende undersøkelse viser at svangerskap i seg selv øker risikoen for urinlekkasje. Selv om vanlig fødsel øker risikoen ytterligere, er ikke keisersnitt effektiv som forebyggingsmetode. To av tretten kvinner vil likevel lekke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

urinlekkasje

Forekomst av urinlekkasje i Norge

25 prosent av alle kvinner lekker av og til.

Sju prosent av alle kvinner har så mye og plagsom lekkasje at de bør få behandling.

Forekomsten øker med alderen.

Alvorlighetsgraden øker også med alderen.

Behandlingsmuligheter i allmennpraksis

- Systematisk bekkenbunnstrening
- Elektrostimulering
- Blæretrening
- Medikamenter
- En rekke hjelpemidler for å hindre lekkasje
- Inkontinensbind

70 prosent blir helbredet eller mye bedre etter et år med tilpasset behandling.

Hver fjerde norske kvinne har ufrivillig urinlekkasje. Sju prosent lekker så mye at de bør få behandlingstilbud. Man har visst at svangerskap og barnefødsler bidrar til lekkasjeplager, men i hvilken grad er ikke tidligere blitt undersøkt.

Blant verdens største

Nå har en forskergruppe tilknyttet Seksjon for allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, lagt frem resultatene fra en av verdens største studier på området. Den baserer seg på data fra 15 000 norske kvinner, hvor av én gruppe ikke hadde født, én gruppe hadde født med keisersnitt og én hadde født på vanlig måte.

Analysene viste at av dem som hadde gjennomgått vanlige fødsler hadde 24 prosent lekkasjeplager. I keisersnitt-gruppen hadde 16 prosent urinlekkasje, mens blant dem som ikke hadde vært gravid, var prosenttallet nede i ti prosent.

Effekt på stressrelatert lekkasje

- Studien bekrefter en sammenheng mellom svangerskap og urinlekkasje, og vi ser at vanlige fødsler øker risikoen ytterligere. Føder man på vanlig måte øker kun risikoen for stressrelatert lekkasje, altså i forbindelse med for eksempel hopping eller hosting. For andre typer urinlekkasje spiller det ingen rolle om man tar keisersnitt eller føder på vanlig måte, sier Guri Rørtveit.

Hun er førsteforfatter av studien som nylig ble publisert i det prestisjetunge amerikanske tidsskriftet The New England Journal of Medicine.

Beregninger på bakgrunn av studien viser at selv en betydelig økning i keisersnitt bidrar lite til å forebygge problemet.

- Hvis alle føder på vanlig måte blir tre av 13 inkontinent, mens hvis alle hadde født alle sitt barn med keisersnitt så ville likevel to av 13 være det, sier Rørtveit.

Overvekt og arvelighet

Denne forskningsrapporten er foreløpig den siste i en lang rekke internasjonale publikasjoner fra forskningsgruppen ledet av dr. med. Steinar Hunskår. Gruppen er blitt kontaktet av både Washington Post og Reuters nyhetsbyrå etter at resultatene er blitt offentliggjort.

- I USA har mange hevdet at keisersnitt virker forebyggende. Det er kanskje derfor overraskende at forebyggingsmuligheten her viser seg å være så liten. Det er fordi det er mange flere grunner til urinlekkasje enn svangerskap og vanlige fødsler. Vår gruppe har for eksempel vist i en tidligere studie at overvekt er en risiko. Videre forsker vi nå på arvelighet i forbindelse med urinlekkasje. Resultatene fra dette prosjektet vil foreligge senere i år, sier Rørtveit.

Hun understreker at man har gode behandlingsmetoder, som for eksempel systematisk bekkenbunnstrening, elektrostimulering og blæretrening, i tillegg til medikamenter.

Powered by Labrador CMS