Banan i stedet for sprøyte

De fleste barn gruer seg til å få «skolesprøyta». Men kanskje en gang i fremtiden blir det mulig å bli vaksinert mot farlige sykdommer bare ved å spise en bit av en banan!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange sykdommer vi mennesker får, skyldes smitte fra forskjellige virus eller bakterier. Fra du var baby har du fått sprøyter med vaksiner mot flere av disse dummingene. Vaksinen inneholder ikke hele viruset eller bakterien, men bare små biter av for eksempel en sykdomsbakterie. Når disse bitene sprøytes inn i deg, blir dine egne forsvarsceller trent opp til å kjenne igjen denne utfordreren og kroppen din er i mange år framover forberedt på å slåss mot akkurat ham.

Millioner av barn dør

"Vaksine i pysjamas?"

Vaksine er en kjempesmart oppfinnelse. Men ikke alle blir vaksinert. I fattige land dør mange millioner barn hvert år av sykdommer som de kunne ha sluppet hvis de hadde fått de samme vaksinene som du får. Fattige land har ikke mulighet til å gi barna sine nok vaksiner. Vaksinene er ofte for dyre å kjøpe, men det er også et problem at de går i stykker om de ikke ligger kaldt helt til sprøyta skal inn i armen eller rompa. Nok et problem er at sprøytene som brukes, må være helt rene.

For ti år siden gikk den amerikanske forskeren Charles J. Arntzen rundt i Bangkok, hovedstaden i Thailand. Der så han en mor som trøstet barnet sitt ved å gi det en bit av en banan. Det gav ham ideen: Hvorfor ikke lage en plante som kan produsere vaksine? En plante som samtidig er billig, som ikke trenger å holdes nedkjølt og som alltid er rein inni, fordi den har skall.I dag forsøker forskere å lage spiselige vaksiner ved å sette arvestoff som lager vaksine, inn i planter.

Trener på angrep

Når et barn eller en voksen spiser denne planten, som kan være en banan, en tomat eller en potet, tror kroppens immunforsvar at det blir angrepet av denne sykdommen. Derfor lærer den seg alle de smarteste knepene for å ta akkurat denne motstanderen. Dersom sykdommen angriper kroppen på ordentlig, er den nå mye bedre forberedt på å slåss.

Powered by Labrador CMS