Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo

Ja, vi elsker fortsatt Bjørnson – eller?

– Det er fremdeles interesse for Bjørnstjerne Bjørnson, men den retter seg helst mot hans fargerike personlighet og hans allsidige samfunnsinnsats. Litteraturen har kommet ufortjent i skyggen, mener Arnfinn Åslund.
7.12 2009 05:00


Bjørnstjerne Bjørnson som ung. (Foto: Aulestad Marihaugen)

Åslund er stipendiat ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo, som håper hans nylesning vil bidra til fornyet oppmerksomhet om et stort forfatterskap.

Det hevdes fra tid til annen at Bjørnstjerne Bjørnson ikke lenger leses. Likevel har denne høsten stått i den gamle nasjonaldikterens tegn.

En knapp måned etter at forfatteren Edvard Hoem slapp sin Bjørnson-biografi, disputerer Arnfinn Åslund med sin Bjørnson-avhandling ”Litteraturens land. Litterær nasjonalitet hos Bjørnson 1856–1859”.

– Mens Hoems biografi naturlig nok handler mest om personen Bjørnson, konsentrerer jeg meg om forfatterskapet, sier Åslund.

Den uferdige dikter

Han har fokusert på Bjørnsons tidlige fortellinger, skuespill og dikt – den uferdige forfatteren som forsøker å utvikle en ny norsk litteratur, samtidig som han er svært usikker på hvordan dette skal gjøres.

Åslund mener det er lett å glemme hvor risikabelt Bjørnsons prosjekt var:

– Han hadde frasagt seg muligheten til formell utdannelse, han kunne ikke vite om det gikk an å bli profesjonell forfatter i et land som Norge.

– Den eldre forfattergenerasjonen var ingen veiviser for det nye, det var ingen å støtte seg til. Riktig nok var Wergeland et forbilde, men han døde i 1845, og litterært ligner ikke Bjørnson på sin forgjenger.

Litteratur og nasjonalitet

Åslund forteller at han har nærmet seg Bjørnson fra mange sider, men i sin lesning har han særlig vektlagt tekstenes metaperspektiv, som tematiserer det problematiske i litteraturens nye stilling:

– Vi må huske at 1850-tallet er en viktig etappe, nærmest et vippepunkt, i utviklingen av litteraturens samfunnsmessige autonomi. Dette innebærer nye muligheter, men også stor usikkerhet med hensyn til hva som egentlig er litteraturens oppgave.

– Bjørnsons verker vitner om at dette problemet antar eksistensielle dimensjoner, det behandles med nerve og intensitet, med refleksjonsdybde og treffsikkerhet.

– Parallelt med at litteraturen selvstendiggjøres, engasjerer Bjørnson seg for nasjonens selvstendighet, sier Åslund, som ser en spenningsfull utveksling mellom litteratur og nasjonalitet hos den unge Bjørnson.


Arnfinn Åslund blir ofte overrasket over rikdommen i Bjørnsons tekster.

Han forteller at det er under sitt opphold i Bergen fra 1857 til 1859 at Bjørnson for alvor begynner å gjøre seg gjeldende politisk. I flukt med dette engasjementet skriver han fedrelandsdikt som fremdeles synges, blant annet ”Ja, vi elsker”.

– At Bjørnson er nasjonalsangens dikter har bidratt til at han i ettertid oppfattes som en landsfaderlig skikkelse, som et samlingspunkt.

– I sin samtid kunne han imidlertid være alt annet enn samlende, politisk var han svært kontroversiell. Ikke minst skulle hans religionskritikk skape sterke reaksjoner, sier Åslund.

Bjørnson-året

Vi nærmer oss det offisielle Bjørnson-året 2010 og Åslund spør seg hva slags effekt det vil ha. Vil det befeste fordommer eller skape økt forståelse?

Åslund mener det er viktig å ikke ha for stor ærefrykt for Bjørnson, men snarere tillate seg å ta seg friheter i forhold med diktningen hans.

– Slik Bjørnson diktet om ”Begeistringens rullende Fonn”, må vi si at han kler fantasirike og humørfylte markeringer. Men samtidig må det være rom for hans alvor. Bjørnson satte pris på festivitas og friske debatter.

– Den politiske strid omtalte han som ”et Slagsmålsparadis”, men som kunstner er han gjerne best når han er ordknapp inntil det gåtefulle, når han går tett innpå rystende menneskeskjebner, eller når klagen over livets vilkår står nakent frem, som i ”Siste smærte” fra 1906.

Åslund påpeker at den beste måten å feire en forfatter på, er å lese hans forfatterskap.

- Ofte er jeg blitt overrasket over hvor rike tekstene hans er, avslutter Åslund.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Siste fra forskningsmiljøene

NTNU

Skriftstørrelsen har mest å si for at svaksynte skal klare å lese tekst på papir. Men skriften trenger ikke være veldig stor.

SINTEF

Personbasert demensomsorg går ut på at demente blir tatt med på aktiviteter som de har holdt på med tidligere. Veilederne er folk som har vært ute av arbeidslivet.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Det er viktig å ha med seg følelsene som profesjonell sykepleier, mener studentene i en ny studie. Legestudenter derimot opplever det annerledes.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Det er land som Belgia, Danmark, Norge og Sverige gode eksempler på, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

Universitetet i Bergen
Podcast:

Vi kan gjøre svært gode moralske valg uten å ha sterk medfølelse og empati, mener psykologiprofessor. Hør han snakke om hvor spaltet vi mennesker egentlig er. 

Universitetet i Oslo

Et museforsøk ga en klar sammenheng mellom oksygenmangel og forstyrrelser i dannelsen av nye tenner. Men gjelder dette også for mennesketenner?

Nå har matematikere funnet forklaringen på hvorfor Kiel-fergen og andre store cruiseskip skaper en meterhøy bølge langs land – foran skipene.

Spør en forsker:

Hvis du er kvinne, har du kanskje opplevd at menn fester blikket litt lenger sørover enn du trives med. Er du mann, vet du nok at det kan være vanskelig å ta blikket fra en dyp utringning. Men hvorfor er kvinners forparti så magisk?

Mennesker i ulike deler av verden tolker ansiktsuttrykk helt forskjellig.

Dramaene til Henrik Ibsen skapte på 1800-tallet et lanseringshysteri som var fullt på høyde med når det kommer nye iPhoner i dag, mener forsker.