Fant nye gener for føflekkreft

To personer som soler seg like mye har ulik risiko for føflekkreft. Forskere har funnet gener som påvirker kreftfaren uavhengig av hud og hårfarge. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik kan føflekkreft se ut. Gå til legen dersom du har mistenkelige føflekker, oppfordrer professor Anders Molven. (Foto: Ingeborg Bachmann, Hudavdelingen, Haukeland Universitetssykehus)

Føflekkreft (malignt melanom) er den farligste formen for hudkreft og forekomsten øker stadig.

Det er velkjent at personer med rødt hår, lys hud og blå øyner har større risiko for å få sykdommen i møte med solen, enn mørkhudede personer med svart hår og brune øyne.

Men dersom to personer med utsatt hudtype soler seg like mye, vil likevel risikoen for å utvikle føflekkreft være ulik. Forskere har nå funnet tre nye gener som forklarer hvorfor det er slik.

– Vi har vært med på å identifisere gener som påvirker risikoen for føflekkreft uavhengig av hud- og hårtype. Disse genene er trolig involvert i å beskytte og reparere arvestoffet i hudcellene etter skader, sier professor Anders Molven ved Gades institutt.

Bekrefter mistanke

Når man soler seg, treffer UV-strålene huden og skader arvestoffet i hudcellene. Det er slik man mener at føflekkreft oppstår.

Forskere har lenge hatt mistanke om at kroppens evne til å forsvare seg mot kreftceller og til å reparere skader på arvestoffet kan være av betydning for å utvikle føflekkreft.

– Det er akkurat denne mistanken studien vår bekrefter, sier Molven.

For å bevise effekten måtte forskerne samle 3000 pasienter med føflekkreft og over 8000 friske kontrollpersoner. Fra hver person ble en halv million genetiske varianter undersøkt før forskerne fant de tre nye genene.

Dette kunne bare la seg utføre gjennom et omfattende internasjonalt samarbeid. 200 av pasientene kom fra Norge.

Funnet er publisert i tidsskriftet Nature Genetics.

Overdreven soling

Det er likevel antall soltimer som har mest å si for om man utvikler føflekkreft eller ei. Forekomsten har økt kraftig de siste 50 årene.

På slutten av 1950-tallet var det cirka 200 tilfeller av sykdommen i Norge. I dag er det over 1300 tilfeller i året.

– Når man ser at en kreftform øker så mye, så er det miljøfaktorer og ikke genetikken som er hovedforklaringen. Den økte forekomsten skyldes først og fremst overdreven soling. I dag soler vi oss mye mer og reiser mer til Syden enn tidligere, sier Molven.

Solkrem viktigst

Anders Molven har koordinert det norske bidraget til den internasjoanle føflekkretftstudien. (Foto: Kim E. Andreassen)

Føflekkreft er den farligste formen for hudkreft. Statistikken viser at en av fem med sykdommen dør av den. Det viktigste tiltaket mot denne kreftformen er forebygging i form av beskyttelse og smøring mot solen.

For det vil være lenge til de nye resultatene får klinisk betydning.

– I første rekke betyr funnene noe for vår forståelse av de sykdomsmekanismene som fører til føflekkreft. Dette er grunnforskning som kan danne grunnlag for medikamenter langt fremme i tid.

– Men heldigvis er det slik at føflekkreft er en sykdom som i stor grad kan forebygges, sier Molven.

Referanse:

Barrett m.fl.: Genome-wide association study identifies three new melanoma susceptibility loci, Nature Genetics, November 2011, 43, 1108–1113, doi:10.1038/ng.959.

Powered by Labrador CMS