Katter er sårbare for miljøskifter. Den kan bli frustrert og redd av å være i et nytt miljø. I ferien foretrekker den sannsynligvis å være hjemme, men med tilsyn. (Foto: Microstock)

Spør en forsker: Hva gjør vi med katten i ferien?

Hvor lenge kan jeg reise fra katten i ferien? Kan jeg ta den med på hytta?

Selv om katter er selvstendige, er de sårbare for miljøendringer, fastslår en ny spansk samlestudie. De kan bli alvorlig stresset, til og med syke av det. Ferien nærmer seg, så hva gjør vi med katten?

Den kan bli redd og i verste fall stikke av hvis vi tar den med på hytta. Hvor lenge kan katten klare seg hjemme alene, mon tro? Hvor ofte bør naboen stikke innom?

forskning.no har spurt katteekspert Bjarne Braastad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han er professor i etologi, og har gitt ut boken Katten – Adferd og Velferd. Etologer er eksperter på dyrs atferdsbiologi.

– Katten kan bli redd, usikker eller frustrert hvis den må oppholde seg i et nytt miljø. Men man bør ikke reise bort i dagevis og tro at katten vil klare seg godt uten tilsyn, sier Braastad.

Liker seg best hjemme

– Hva er best for katten når eieren er på ferie?

–Mange trives godt på kattepensjonat, men det beste for katten er som regel å kunne bo hjemme - og særlig i sommerferien om katten kan gå ut og inn som den vil gjennom en katteluke, sier Braastad.

Katteluken bør ha magnetlås eller chipkontroll om det bor andre katter i nærheten. Og katten må lære å bruke den før du reiser.

- Mange kattepensjonater er bra, men det beste er nok om katten får være hjemme med tilsyn i ferien, sier professor Bjarne Braastad ved NMBU. (Foto: NMBU)

Normalt bør pusen være voksen før du forlater den.

Katten må gradvis få erfaring med å være alene, og bør ha tilsyn minst en gang i døgnet også hvis den liker å være for seg selv.

Nabo må ha tilsyn

– Mange lurer på om de kan være borte en uke om de setter fram mye mat?

– Nei, det er for lenge. De aller fleste katter trenger hyppigere tilsyn, helst daglig, for å sikre at de får nok mat og drikke. Spesielt er daglig tilsyn viktig om du ikke har katteluke, sier Braastad. 

De eneste kattene som kan forventes å greie seg selv en hel uke er typiske gårdskatter. De lever hovedsakelig ute og får mat av mennesker bare en sjelden gang, sier Braastad. 

Katten kan ha blitt tam ved hjelp av kos og mat, viser en tidligere studie. 

Du må få en bekjent eller nabo som kan besøke den og se etter den hvis du reiser fra katten flere dager eller mer.

I så fall er det best om katten kan bli kjent med naboen først. Få besøk av naboen mens du er hjemme.

Naboer eller venner bør ikke bare gi mat og vann, men også sjekke at den har det bra, kose med den, og bruke tid til sosial kontakt med katten, understreker Braastad.

De kan gjerne leke litt med katten, eller sette seg ned en stund og lese avisen eller se på Dagsrevyen.

En tidligere studie viser at barn med autisme er knyttet til kjæledyret sitt.

Slik ferierer du med katt

– Kan jeg ta med katten på hytta?

– Det er ikke mulig å garantere at en katt på hytte ikke går seg bort, eller forsøker å gå hjem igjen, men jeg har gode erfaringer med katt på hyttetur, sier Braastad. 

Pass bare på at den er ID-merket med mikrochip og eventuelt øretatovering før dere reiser, i tilfelle den går seg bort. 

Katter bør ha med mennesket sitt utendørs i nye omgivelser de første gangene. (Foto: Anne Lise Stranden/forskning.no)

– Har du med katten på hytta, må katten må venne seg til feriestedet. Er det første gang den er med på hytta eller på besøk hos venner, bør du holde den inne først for å la den bli kjent med hele huset. Om forholdene utenfor er trygge kan dere la katten slippe utendørs etter et par dager.
Når du lar katten gå utendørs, må du være sammen med katten til den føler seg trygg der. For å unngå at de løper for langt, bør du helst ha den i kattebånd i starten. Ta først noen turer rundt hytta, så litt lengre. Det er lurt om dere venner katten litt til kattebåndet innendørs først.

Katter liker ikke bevegelig underlag

Katter liker generelt ikke å være på steder der underlaget beveger seg, og det er mye derfor mange katter heller ikke liker bilturer. Noen katter kan fungere godt i båt, men da bør de nok være tilvent dette fra de er kattunger og ha egen kattedo som de er vant til i båten.

Katter i båt kan få panikk og hoppe over bord, særlig når dere er nær land.

– Hva med campingvogn?

Noen har katten med på campingtur i campingvogn eller bobil. 

– Det går også, og trikset er å venne katten til slik ferie fra den er liten. Men katten bør ikke gå alene rundt på campingplasser, men være i bånd eller i et stort kattebur utendørs.

Før du setter katten i bil, bør du sette katteburet inne så den blir vant til det. Bilturer fungerer best hvis katten vennes til det fra den er liten. 

Mange kattepensjonater bra 

– Bør jeg overlate katten til et kattepensjonat?

– Ja, mange kattepensjonater eller kattehoteller drives på en veldig god måte. Det er stor forskjell på ulike kattepensjonater, så du bør se an forholdene flere steder før du bestemmer deg. Velg et der katten kan gå fritt og ikke bare sitte i bur, sier Braastad.

Noen steder står kattene i et bur hele tiden, andre steder får de gå ute en viss tid hver dag i en større avdeling eller i en utendørs innhegning.

Andre steder går kattene helt fritt og kan velge om de vil ligge i buret sitt, gå på golvet eller gå ut i en stor utendørs innhegning.

Follo kattepensjonat har utendørs luftegård for kattene. Ifølge katteprofessor Bjarne Braastad er dette et eksempel på et godt kattepensjonat. (Foto: Audun Braastad)

– Jeg liker best det siste, og kattene ser ut til raskt å tilpasse seg dette miljøet, sier professoren.

En tidligere studie viser hvordan du kan slanke katten med mange små måltider.

Start med weekendopphold

Skal du bruke kattepensjonat, bør du bare ha katten der noen få dager første gang, og heller øke etter hvert som katten blir vant med dette, råder han.

– Slåss ikke kattene seg i mellom?

– Det er sjelden det oppstår slåsskamper mellom kattene, fordi alle er på nøytral grunn og ikke har eget revir. Kattene møtes på like fot, eller pote!

De få kattene som ikke trives sammen med de andre, eller som er bøller og angriper andre katter, vil bli plassert i enkeltbur eller i en egen mindre innhegning, forklarer han.

Utenlands

Hvis du vil ta med katten utenlands, er du kanskje for sent ute allerede. Vaksinasjonsprogrammet den da må igjennom, varer i seks måneder. Den må blant annet vaksineres mot rabies. Før dere drar hjem må den også ha bendelormkur. 

Reglene varierer litt avhengig av hvilket land du har tenkt deg til. Se mer på Mattilsynets sider. 

Braastad understreker at alle som har ansvar for dyr må ha nødvendig kompetanse til å holde dyret sitt slik at de kan unngå velferdsproblemer. Det står i dyrevelferdsloven § 6.

Se flere spørsmål og svar om katter på Braastads nettside Dyrebar.no.

Powered by Labrador CMS