Mennesker og dyr blir daglig eksponert for miljøgiftene PCB og PFC gjennom kosthold og luft. Noen varianter av disse miljøgiftene kan påvirke flere av kroppens hormonsystemer på en mer sammensatt måte en man har vært klar over.
Det viser en studie som anbefaler at de påviste effektene tas hensyn til når det gjøres risikovurdering knyttet til PCB og PFC.
Marianne Kraugerud ved Norges Veterinærhøgskole har studert ulike varianter av miljøgiftene PCB og PFC og de effektene disse har på sau og på celler dyrket i laboratoriet. Studiene er av komparativ interesse for mennesker og dyr.
Polyklorinerte bifenyler (PCB) og perfluorinerte stoffer (PFC) er kjemikalier som i veldig liten grad brytes ned i naturen. Derfor har de en sterk tendens til opphopning i miljøet.
Utbredt i miljøet
PCB er kjente miljøgifter som ikke har vært i lovlig produksjon siden på 1970-tallet.
Bruken av mange varianter av PFC er derimot sterkt økende gjennom produkter som vannavstøtende bekledning og belegg i kjeler og stekepanner.
Stoffene forekommer i varierende konsentrasjon i de fleste biologiske prøver.
PCB 118 og PCB 153 er to ulike PCB-varianter med ulike kjemiske egenskaper. Ved bruk av sau som modell undersøkte Kraugerud effekten av disse stoffene på hormonsystemet hypothalamus-hypofyse-gonade/binyre i sensitive utviklingsstadier.
Lam ble eksponert for stoffene i fosterlivet og gjennom morsmelk, og det ble påvist effekter av PCB-variantene.
– Et av resultatene av eksponeringen var økt antall eggceller i eggstokkene hos søyelammene, sier Kraugerud.
– I tillegg påviste vi effekter på de hormonene som kontrollerer eggstokkenes funksjon, fortsetter hun.
Påvirker produksjon av livsviktig hormon
Kraugerud observert videre at sauefostre som ble eksponert for disse PCB-variantene i fosterlivet, hadde redusert evne til å produsere det livsviktige binyrebarkhormonet kortisol.
Ved å utsette spesielle cellelinjer i laboratoriet for ulike varianter av PCB og PFC påviste Kraugerud at disse stoffene kan påvirke produksjonen av steroide hormoner direkte.
Steroide hormoner, som omfatter blant annet østrogen, testosteron og kortisol, er nødvendige for å ivareta forplantningsevnen, normal utvikling og normal kroppsfunksjon hos mennesker og dyr.
PCB og PFC er utbredt i miljøet og kan påvirke kroppens hormonsystemer på flere nivåer, også ved miljørelevante konsentrasjoner av stoffene.
– Derfor er mitt råd at man vektlegger disse miljøeffektene når det skal utarbeides risikovurderinger knyttet til disse stoffene, sier Marianne Kraugerud.
Annonse
Bakgrunn:
Veterinær Marianne Kraugerud disputerte 21. juni for PhD graden ved Norges Veterinærhøgskole med avhandlingen: ”Endocrine disruption by persistent organic pollutants: effect studies using in vivo and in vitro models”.