Bleker tennene med lys som ikke virker

Allerede i  2006 ble det påvist at det både er unødvendig og potensielt skadelig å lyse på tenner som skal blekes. Likevel fortsetter tannleger å bruke blekelys.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tannhelse

Slik kan det se ut å få hvitere tenner hos tannlegen. Produsentene av blekesystemer mener at blekepasta og lys fungerer best sammen, men norske forskere mener dette ikke stemmer. (Video: denvilledentist/Youtube)

Et kjapt nettsøk gir mange treff på norske tannleger som lover deg hvitere tenner, men metodene er ulike.

Noen tannleger bruker blekemidler og lys, noen bare blekemiddel, mens andre bruker blekemiddel og laserlys.

Alle lover at deres metode er den beste.

Flere av dem reklamerer med at blekesystemet de bruker også er blitt brukt i TV-programmer som Extreme Makeover. Disse programmene er fra i USA, der også de fleste av blekesystemene kommer fra.

Disse blekesystemene ble allerede for syv år siden grundig undersøkt av norske forskere. Konklusjonen deres var at lyset som brukes til bleking er både unødvendig og mulig skadelig.

Tannleger forskning.no har snakket med sier at de stoler på selgerne av blekesystemene, som sier at lyset er nødvendig. Derfor fortsetter de å bruke lys i blekingen.

Og det er liten tilgang på uavhengig produktinformasjon, for hverken blekesystemer eller andre tannlegeprodukter som brukes i norske munner er under offentlig kontroll. 

- Dobling i salg av blekemidler

I 2006 undersøkte norske forskere ved Nordisk institutt for odontologiske materialer (Niom) om lys har noen effekt i tannbleking.

Da observerte forskerne en økning i tannbleking. Forhandlere fortalte om en dobling i salget av blekemidler på få år. Markedsføringen var svært aktiv og rettet mot både tannleger og pasienter.

Niom ville derfor undersøke blekesystemene som brukes her i landet.

Lyset har ingen effekt

Det kalles blekesystem når det brukes en kombinasjon av blekemasse på tennene og lys. 

Niom-forskerne testet syv blekesystemer, blant annet det mye brukte Zoom-systemet.

De bleket tenner både med og uten lys, og resultatet var at tennene ble like hvite uten bruk av lys. 

Den eneste formen for effekt de fant var at varmen i lampene gjør tennene tørre, slik at de ser hvitere ut der og da.

Forskerne konkluderte derfor slik i rapporten:

Niom-Forsker Jon Dahl fraråder bruk av lys ved tannbleking. (Foto: Niom)

“Siden det ikke er klart dokumentert at lys forbedrer blekeresultatet, men derimot kan utløse helseskade, vil vi fraråde bruk av lys ved tannbleking.” 

Kan skade slimhinnene

Det er ikke gjort noen studier konkret på bivirkninger av lys etter dette, ifølge Niom.

- Det er mer en risikobetrakining at unødvendig bruk av lys kan gi lysallergiske reaksjoner, presiserer Niom-direktør og forsker Jon Dahl til forskning.no.

UV-strålene i blekelyset kan muligens skade slimhinnene i munnen. 

Det er nå syv år siden Niom gjorde sin studie, men mange norske tannleger bruker fremdeles blekelys.

- Aldri brukt lys

Linda Evang er almenntannlege og eier av praksisen Tannlegene i Akersgata i Oslo sentrum.

De bruker ikke lys ved bleking.

- Vi lærte på studiet at lyset ikke har noen effekt, derfor har det aldri vært aktuelt for oss å bruke lys i blekingen, sier Evang.

Hun vet ikke hvorfor andre bruker det, men sier det er lite undervisning på tannlegestudiet om tannbleking.

- Produktinformasjon og råd kommer stort sett via Tannlegeforeningen, samt at Helfo holder kurs og gir informasjon, legger hun til.

Helfo er en etat under Helsedirektoratet.

Stoler på produsentene

forskning.no har kontaktet en rekke tannleger som tilbyr bleking med lys. Ingen ønsket å intervjues.

De tannlegene forskning.no fikk pratet med fortalte at de kjenner til Niom-rapporten, men at de velger å stole på produsentene som selger blekesystemene når de sier at blekingen fungerer bedre med lys.

På noen tannlegekontors nettsider begrunner de valget av blekesystemer. Blant annet skriver noen at lyset gjør at blekingen går raskere.

Niom-forsker Jon Dahl sier at de ikke sammenlignet tiden blekingen tar med og uten lys, men han tror ikke det stemmer at det går raskere med lys.

- Vi lot blekingen ta like lang tid med og uten lys. Man skulle tro at hvis det tar kortere tid med lys, så skulle tennene blitt hvitere med lys enn uten når bleketiden var den samme.

Tannlegeforeningen: - Antar at lys er unødvendig

Kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad kjenner også til Niom-rapporten. Den sto på trykk i Norsk Tannlegeforenings Tidende samme år som den kom.

- Men ut over dette har ikke vi gitt spesiell informasjon til medlemmene våre. 

- Vi informerer medlemmene om nye lover, forskrifter og andre regler når dette foreligger. Men vi driver ikke med rådgivning på produkter, sier Rolstad.

Han har ikke sett noen nye forskningsresultater på dette området, og antar at det derfor fremdeles er dekning for å si at det er unødvendig å bruke lys ved tannbleking.

Så hvorfor er det da så mange tannleger her i landet som bruker lys når de bleker?

- Det kan ikke jeg svare på.

- Det er jo ikke forbudt å bruke lys, men det gir muligens ikke noen tilleggseffekt, svarer Rolstad.

Lite uavhengig produktinfo

Han har ikke noen synspunkter på at tannleger fortsetter tannbleking med lys så lenge etter at det er påvist at lyset ikke har noen effekt, men påpeker at det ikke er skadelig å bruke dette lyset:

Kommunikasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad. (Foto: tannlegeforeningen)

- Det ble lagt frem spørsmål om lyset kunne være skadelig i rapporten fra 2006, men dette er så vidt jeg vet ikke fulgt opp videre. 

Ifølge Rolstad er det færre slike uavhengige tester av produkter i dag.

- Niom hadde tidligere ulike testprogrammer for materialer som brukes i tannbehandling, men disse er nå på det nærmeste borte. Uavhengig produktinformasjon er derfor mindre tilgjengelig i dag enn det har vært tidligere.

- Men en del av det å være akademisk yrkesutøver handler nettopp om å kunne søke opp og vurdere slik informasjon selv, mener Rolstad.

Tror ikke produsentene villeder

Tannleger er i mange tilfeller nødt til å stole på produsentene av produkter.

- Tannlegene får sin informasjon fra ulike produsenter og leverandører, samt at de leser faglige tidsskrifter og går på kurs.

- De som selger utstyr og produkter er også faglig sterke, og vi har ikke noen grunn til å tro at de driver med villedende informasjon, mener Rolstad.

Mens nye legemidler må godkjennes av Statens legemiddelverk finnes det ingen offentlig godkjenningsordning for produkter til bruk i tannhelsetjenesten.

Men kommunikasjonssjef Rolstad mener det ikke er behov for en slik kontroll av tannhelseprodukter:

Ønsker ikke strengere kontroll

- Det er ingen som har etterspurt mer kontroll, heller ikke helsemyndighetene. Det ser dermed ikke ut som det er ønske eller behov for strengere kontroll med dette.

Hvor kan forbrukerne få uavhengig informasjon om hvilke tannbehandlinger som er de sikreste og beste?

- Det er portaler, som helsenorge.no, som må sørge for god informasjon til forbrukerne, og det er helsemyndighetenes ansvar, sier Rolstad.

Et søk på ordet tannbleking på helsenorge.no gir ingen treff.

 Referanse:

E. Bruzell og J. Dahl (2006): Tannbleking med lys – science or fiction? Den Norske Tannlegeforenings Tidende; 116: 616–21

Powered by Labrador CMS