Folk sover ulikt, avhengig av alder, kjønn og hvor i verden de bor. (Foto: Colourbox)
Kvinner sover en halv time lenger enn menn
Kvinner under 25 år sover mest. Middelaldrende menn sover minst.
En studie der 5000 personer i hundre land ble utstyrt med en app som fulgte med på søvnen deres, ga forskere ny kunnskap om søvnforskjeller.
Sov du godt i natt?
Svaret på spørsmålet kan avhenge av hvor gammel du er, i hvilket land du bor og hvilket kjønn du har.
Forskere ved University of Michigan i USA har utviklet en app for smarttelefon kalt Entrain som kan hjelpe folk å få sove. Med den samme appen kan forskerne følge med på søvnen til folk, dersom brukerne tillater det.
Eldre går tidligere til sengs
En vesentlig forskjell forskerne fant, er altså at kvinner rundt i verden i gjennomsnitt får seg en halvtime lenger på øret enn det menn gjør. Unge kvinner får mest søvn.
Et annet og kanskje ikke så oppsiktsvekkende funn: Appen viste at når folk blir eldre, ja da både legger de seg tidligere om kvelden og står opp tidligere om morgenen.
Og mens yngre personer kan ha mye variasjon i når de går til sengs og står opp, så er det sannsynlig at de blir stadig mer vanemennesker når de blir eldre.
Entrain-appen måler også lys. Det satte forskerne i stand til å slå fast at personer som har vært en god del ute i dagslys, sover lengre om natta enn dem som har sittet mye inne. Men dette kan også ha å gjøre med at du utendørs driver aktiviteter som gjør deg mer sliten, og dermed sover du bedre.
Avgjørende når du må stå opp
Forskerne ser blant annet at tidspunktet du står opp om morgenen, er det mest avgjørende for hvor mye søvn du får hver natt. Det er viktigere enn når folk legger seg om kvelden. Det innebærer at personer som må tidlig på jobb hver eneste dag, kan ha store problemer med å få nok søvn.
I denne studien så forskerne også klare forskjeller mellom land. Deltagerne i Nederland og Australia sov i gjennomsnitt mer enn en halv time lengre hver natt enn deltagerne i Singapore og Japan.
Mye av det forskere vet om søvn fra tidligere, kommer fra forskning gjort i søvnlaboratorier. Gjennom å bruke en app har forskerne kunnet følge med på folks virkelige liv – og virkelige søvn.
Så lenge bør du sove
I fjor høst skrev forskning.no om en studie blant urfolk som viser at de sover like lite som andre. Selv om de er uten både elektrisk lys, tv, smarttelefon og internett.
Søvn påvirker helsa. En britisk studie fra noen år tilbake viste at ikke bare for lite søvn kan være farlig for helsa, det kan også for mye søvn. Både høyt blodtrykk, diabetes 2 og farlig overvekt kan settes i sammenheng med lite søvn. Men personer som sover mer enn åtte timer om natt, kan oppleve økt fare for hjertesykdom.
Et amerikansk ekspertpanel har faktisk utarbeidet retningslinjer for hvor lenge folk bør sove. Disse er basert på hundrevis av forskningsartikler. Ståle Pallesen, søvnekspert og professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, mener dette har mye for seg. Både unge voksne og voksne anbefales å sove sju til ni timer hvert døgn.
For to år siden viste en studie av norsk ungdom at de sover to timer mindre på ukedagene enn det de selv mener er nødvendig.
Referanse:
Olivia J. Walch: «A global quantification of “normal” sleep schedules using smartphone data», Science Advances 6. mai 2016. Sammendrag