Toktdagbok: Arbeidet er i gang, frisk igjen

Første natt i bevegelse på R/V Lance var et rent helvete, men nå vender formen tilbake og forskningen begynner.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Innretningen forskerne bruker til å ta vannprøver med. Denne senkes ned til forskjellige dybder og kamrene åpnes og fylles med vann. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Forskning.no på tokt

Forskning.nos journalist Bjørnar Kjensli har fått være med forskere fra blant annet Norsk Polarinstitutt på tokt på Svalbard. Han er med om bord i forskningsskipet R/V Lance, som dro ut fra Longyearbyen den 17. juli 2009. Toktet varer i ei uke. I løpet av denne tida skal forskerne studere og kartlegge ulike deler av næringskjeden i havet langs vestkysten av Spitsbergen.
 

Første natt i bevegelse på R/V Lance var et rent helvete. Jeg ble så sjøsyk at jeg ikke greide stort annet enn å ligge med øynene igjen og late som om jeg sov. Jeg ligger helt foran i båten, men aner ikke om det er noe verre eller bedre enn andre lugarer ombord.

Men natten gikk på et vis, og da jeg våknet i dag tidlig følte jeg meg frisk og meget sulten etter å ha sløyfet middagen i går.

Vi er nå i Kongsfjorden, på 79 grader nord, etter et lite opphold i Ny-Ålesund i natt. Her er det isbreer hvor enn du snur deg, og været er ganske bra. Litt vind, selvfølgelig, men sola skinner og temperaturen er ikke ille så lenge du har på deg noe vindtett.

Ny-Ålesund ser bare ut som en liten landsby fra vannet, men her er det høy forskningsaktivitet.

Norsk Polarinstitutt har en forskningsstasjon her, det samme har tilsvarende institutt i Frankrike, Tyskland, Italia, Storbritannia, Japan, Kina og Sør-Korea. Svenske og nederlandske forskere er også representert i Ny Ålesund.

Et av rommene hvor forskerne merker alle prøvene de tar. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Forskerne om bord på R/V Lance er nå i gang med å ta prøver. Det går mest i phyto- og dyreplankton, og vannprøver på forskjellige dybder. Prøvene tas på steder som har blitt undersøkt før, slik at man har noe å sammenligne med når man kommer tilbake til laboratoriene på land.

Jacob fra Tyskland innhenter prøver av dyreplankton i Kongsfjorden, på vestkysten av Svalbard. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Kongsfjorden er i endring, og vannet er varmere her enn det pleier å være. Forskerne er veldig interessert i å se hvordan temperaturøkningen påvirker økosystemet her.

Forskningstoktet jeg er med på er gjennomført tverrfaglig. Her blir forskere fra de forskjellige disiplinene som biologi, oseanografi og geologi oppfordret til å dele dataene de finner med hverandre.

De arktiske og atlantiske vannmassene på vestkysten av Svalbard er ute av balanse, og forskere mener dette er relatert til klimaforandringene. Derfor er det viktig å få oversikt over det store bildet, og hvordan en endring i den ene enden av næringskjeden kommer til uttrykk i den andre.

En av forskerne tar en prat med kapteinen om hvor kursen går nå. (Foto: Bjørnar Kjensli)

I dag skal vi bevege oss på kryss og tvers av Kongsfjorden og ta prøver forskjellige steder. På et eller annet tidspunkt skal vi driste oss ut av fjorden igjen og ut på det åpne havet. Vær og vind der ute er vist mye verre enn det var i går kveld. Jeg får holde meg godt fast.

Nå skal jeg opp på dekk og se på at det tas vannprøver på forskjellige dybder, så er det lunsj. Lunsjen her består av brød og godt pålegg, og vi spiser sammen i messa hele gjengen. Forhåpentligvis er vi ikke utpå havet før i kveld, ellers er det fare for at jeg må sløyfe middagen i dag også.

Alle turene frem og tilbake til jobben med Nesoddbåten har tydeligvis ikke gitt meg så mye sjøbein som jeg trodde.

Powered by Labrador CMS