Strid om treningsmetoder

Mange erfarne fysioterapeuter mener gamle treningsmetoder for hjerneslagpasienter har blitt videreutviklet og forbedret. Forskning viser at det ikke er tilfellet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Hvert år rammes mellom 13 000 og 15 000 personer av hjerneslag. Fysioterapi og fysisk trening er en sentral del for å få pasientene på beina igjen.

I løpet av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet skjøt forskningen innen nevrologiske behandlingsmetoder fart.

Det førte også til nye behandlingsmetoder for rehabilitering av hjerneslagpasienter hvor pasienten og miljø ble satt i en sammenheng.

Hva er mest effektivt?

Men fysioterapeutene strides fortsatt om hva som er de beste og mest effektive treningsmetodene for å trene opp disse pasientene.

Birgitta Langhammer, førsteamanuensis ved fysioterapiutdanningen ved Høgskolen I Oslo, er kritisk til bruken av den såkalte Bobath-metoden.

I denne treningsmetoden brukes det mye tid på å trene på teknikk, slik at alle bevegelsene gjøres riktig, før pasienten setter i gang med å trene på selve oppgavene.

I en ny studie ser hun nærmere på hvordan kvaliteten på bevegelsene påvirkes av oppgaveorientert trening (MRP) sammenliknet med Bobath-metoden.

Nye metoder

Studien viser at både bevegelseskvaliteten og funksjonaliteten ivaretas når man trener med målrettede oppgaver med fokus på høy intensitet og repetisjoner. For eksempel gangfunksjon og styrketrening: reise seg og sette seg.

Metoden åpner også for å bruke diverse hjelpemidler, som skal støtte pasienten mens man trener på oppgaven.

– Resultatet er at folk blir dyktigere på det de trener på, og de blir det på kortere tid enn med Bobath-metoden, sier Langhammer.

Nye retningslinjer

Dette har man også tatt konsekvensen av i de nye nasjonale retningslinjene for behandling og rehabilitering ved hjerneslag.

Her går det klart frem at trening med målrettede oppgaver framheves i behandling og rehabilitering ved slag.

Forskningsbasert kunnskap ligger til grunn for alle anbefalingene i de nye retningslinjene.

Stort sprik

– Nye studenter som bringer meg seg ny kunnskap fra studiene, blir ikke lyttet til eller så blir man smittet av de erfarne fysioterapeutenes holdninger, sier HiO-forsker Birgitta Langhammer.

Tilhengerne av Bobath-metoden har imidlertid lenge hevdet at deres metode er videreutviklet i samsvar med ny forskning.

– Det stemmer ikke. Det er et stort sprik mellom det de sier de gjør, og det de faktisk gjør, sier Langhammer.

I en studie har hun, sammen med andre forskere, gått Bobath-metoden nærmere i sømmene. De har sett på hvordan Bobath-metoden presenteres av Berta Bobath selv og fem andre tolkere av metoden.

Det viser seg at Bobath-konseptet og treningsmetodene ikke skiller seg vesentlig fra den opprinnelige metoden presentert av Berta Bobath selv.

Bobath praktiseres i det store hele som det alltid har blitt praktisert mens man presenterer det som et nytt konsept, mener Langhammer.

Står i veien

Hun mener at debatten rundt Bobath står i veien for at nye og mer effektive treningsmetoder skal bli tatt i bruk for å trene opp slagpasienter.

– Det tar lang tid for å innføre nye rutiner i praksis, og så lenge man sår tvil rundt nyere tilnærminger bare for å holde på gamle metoder, så forsinker man utviklingen av nye spennende treningsmetoder for hjerneslagpasienter i Norge, sier hun.

– Debatten har handlet om at mange skal forsvare det gamle.

– Nye studenter som bringer med seg ny kunnskap fra studiene, blir ikke lyttet til eller så blir man smittet av de erfarne fysioterapeutenes holdninger, sier hun.

Referanser:

Langhammer, Stanghelle: Exercise on a treadmill or walking outdoors? A randomised controlled trial comparing effectiveness of two walking programmes late after stroke, Clinical Rehabilitation 2010; 24(1):46-54, doi: 10.1177/0269215509343328.

Langhammer, Stanghelle: Can physiotherapy after stroke based on the Bobath concept result in improved quality of movement compared to the Motor Relearning Programme, Physiotherapy Research International 2010;15, doi: 10.1002/pri.474.

Langhammer, Stanghelle, Sunnerhagen, Opheim: Bobath konsept eller metode? Et tolkings dilemma i neurologisk rehabilitering blant fysioterapeuter, Fysioterapeuten 2010; 6: 18-19. Fulltekst: 2010;6: 2-11.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS