Saken er produsert og finansiert av Christian Michelsen Research - Les mer

Mot planeten Merkur

To romsonder skal i 2014 sendes til Merkur, solens nærmeste nabo. Norske forskere forbereder tur dit.
16.1 2010 05:00


(Foto: ESA)

Turen til Merkur tar seks år og sondene som skal sendes opp fra Fransk Guinea i Sør-Amerika med en russisk Soyouz-rakett, må tåle store belastninger.

Forskerne ved Christian Michelsen Research(CMR) i Bergen er nå i gang med å designe simuleringsenheter som skal brukes i testfasen av romsondene.

– BepiColombo er et utrolig utfordrende og spennende prosjekt med store krav til funksjonalitet, design og materialer, sier teknisk ansvarlig Geir Omdal i CMR-selskapet Prototech AS.

Design, produksjon og uttesting av simuleringsenhetene vil fra nå av og frem til sommeren skje i Bergen, ved forskningskonsernet Christian Michelsen Research (CMR).

BepiColombo-prosjektet innebærer at Omdal og kollegaene i løpet av sommeren 2010 skal levere 87 enheter til Thales Alenia Space. Disse enhetene skal brukes i testfasen av de to sondene som i 2014 skal legge ut på den seks år lange ferden mot Merkur.

De to sondene skal gå i hver sin bane rundt planeten og samle inn informasjon om den hittil nokså ukjente planeten i solsystemet nærmest solen.

Strålingen her er ti ganger mer intens enn på jorda og temperaturen kan komme opp i 350 grader celsius.


Forskerne (fv) R. Schistad, S. Sundvor, V. Martinez, G. Omdal og Ø. Lystrup ved CMR Prototech bygger simuleringsenheter for et gigantisk romfartsprosjekt der to romsonder sendes til solens nabo, planeten Merkur, i 2014. (Foto: G. J. Myrseth, CMR)

– Vi konstruerer, beregner og tester simuleringsenhetene før de skal brukes av Thales Alenia Space i avgjørende tester sammen med romsondene. De testes ut mot oppgitte temperaturer og andre påkjenninger en slik ferd vil gi romsondene.

– For turen til Merkur er blant annet høy stråling fra solen en viktig faktor å ta hensyn til, utfyller Omdal.


Solens nærmeste nabo planeten Merkur. (Foto NASA)

BepiColombo-prosjektet ligner et annet ESA prosjekt, GAIA, som CMR-forskerne avslutter i disse dager.

Dette prosjektet innebærer design og testing av simuleringsenheter som skal brukes i de første testfaser på romsonden GAIA som skal på tur i Melkeveien i desember 2011.

Lenker:

Videoklipp av sondenes baner

Les mer hos European Space Agency

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

BepiColombo

Merkur ble første gang utforsket i 1974. NASA-romsonden MESSENGER er på vei mot planeten og skal gå i bane fra og med mars 2011. BepiColombo-romsondene skal ankomme i 2020.

Bak BepiColombo-prosjektet står det europeiske romfartssamarbeidet ESA og den japanske romfartsorganisasjonen JAXA.

Romsondene skal kartlegge magnetfeltet rundt planeten, planetens overflate og sammensetning. I tillegg skal Einsteins relativitetsteori testes.

BepiColombo-prosjektet er oppkalt etter vitenskapsmannen Guiseppe (Bepi) Colombo (1920-84).

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Laboratoriemus som blir plukket opp etter halen, blir redde og klarer ikke jobben sin. Forskere tror de har funnet en løsning på problemet.

Vitensentre – et sted for hodeløs knappetrykking, tråkking og sveiving – eller kunnskap? Nils Petter Hauan har forsket på hvordan skolegrupper kan lære noe.