Nihonium 113, moscovium 115, tenness 115 og oganesso 118 er nå på plass i det periodiske system.

Offisielle navn til grunnstoff 113, 115, 117 og 118

Velkommen skal dere være nihonium, moscovium, tenness og oganesson, de ferskeste medlemmene av det periodiske system.

6.12 2016 12:22

For et snaut år siden ble de fire grunnstoffene tatt opp som fullverdige medlemmer i periodesystemet av International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC).

Da var de kjent som ununtrium, ununpentium, ununseptium og ununoctium som rett og slett betyr 113, 115, 117 og 118.

Men de måtte jo få ordentlige navn. Basert på forslag fra de som har vært med på å fremstille de nye grunnstoffene, la IUPAC i sommer frem sine navnevalg. I går, etter noen måneder på høring, ble det bekreftet at de nye navnene nå er offisielle.

113 nihonium, Nh

«Nihon» er et av de japanske uttrykkene for «Japan», ifølge IUPAC. Bokstavelig betyr det «Den oppadgående sols land».

Det var nemlig RIKEN Nishina Center for Accelerator-Based Science i Japan som oppdaget det 113. grunnstoffet. Det er det første som ble oppdaget i Asia.

På norsk kunne det kanskje hete japanium. Vi får se om Språkrådet tar saken.

115 moscovium, Mc

Det er ikke så vanskelig å skjønne at vi skal til Russland, nærmere bestemt Moskva.

Som de andre tre ferskingene forekommer det ikke naturlig, men blir fremstilt i laboratorier. Og i moscoviums tilfelle var Joint Institute for Nuclear Research i Dubna i Russland involvert.

117 tenness, Ts

Kor ska vi reis hæn? Til delstaten Tennessee i USA, selvfølgelig. Universitetet der samarbeidet nemlig med russerne nevnt over om å få fram 115 og 117.

I forbrødring og gjensidig respekt, kanskje som et forbilde for statslederne i de to landene, delte de grunnstoffnavnene mellom seg. Det engelske navnet «tennessine» blir «tenness» på norsk. Det har Norsk Kjemisk Selskap bestemt.

– Endelsen «ine» sløyfes slik som for de andre grunnstoffene i samme gruppe hvor navnene på alle slutter på «ine» på engelsk, skriver professor emeritus Bjørn Pedersen i en e-post til forskning.no.

118 oganesson, Og

Og til slutt, med det foreløpig høyeste atomnummeret i periodesystemet, en hyllest til den russiske kjernefysikeren Jurij Oganesian.

Oganesian var mannen som oppdaget bohrium (grunnstoff nummer 107) i 1976.

Referanse:

Lars Öhrström and Jan Reedijk: Names and Symbols of the Elements with Atomic Numbers 113, 115, 117 and 118 (IUPAC Recommendations 2016). Pure and Apllied Chemistry, desember 2016, doi: 10.1515/pac-2016-0501.

Artikkelen ble oppdatert med ny illustrasjon 07.12.2016, kl. 08.22. Og med norsk navn på tenness 07.12.2016, kl. 13.41.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Statped

– Målet må vere at barn får den hjelpa og støtta dei treng, men at dei merker minst mogleg til tiltaka, seier forskar. 

Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

Symptomer som hukommelsessvikt kan ha flere årsaker enn de typiske sykdommene vi forbinder med demens.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Spør en forsker:

Fysikkens lover gjelder i alpinbakken som alle andre steder i universet, men det er ikke sikkert det er like lett å forstå hvorfor.

Spørsmålet er grunnleggende for vår forståelse av verdensrommet, og forskere jakter stadig på svaret.