Dårligere sæd hos tykke menn

Overvekt hos menn gir dårligere sædkvalitet, viser norsk forskning. Neste skritt er å finne ut om det hjelper å gå ned i vekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

BMI

BMI = vekt (kg)/(høyde (m) x høyde (m))
For eksempel, en mann som er 1,80 m og veier 85 kg:  85 / (1.8 x 1,8) = 26,2

BMI 18,5-24,9 = normalvekt
BMI 25-29,9 = overvekt
BMI > 30 = fedme
 

Er du overvektig og sliter med å få barn, er det mulig at vekten din har noe med saken å gjøre.

- Tradisjonelt har det vært mye fokus på sammenhengen mellom kvinners overvekt og manglende fruktbarhet, sier førsteamanuensis Oliwia Witczak ved Høgskolen i Oslo (HiO).

- Men det viser seg at det også er en forbindelse mellom overvekt og redusert sædkvalitet hos menn.

Høy BMI

For flere studier antyder at jo høyere BMI en mann har, jo mer redusert er sædkvaliteten hans i forhold til en normalvektige mann.

Ifølge forskeren skyldes dette at overvekt hos menn kan føre til ugunstige forandringer i kjønnshormonbalansen. Fete kropper produserer mer østrogen og mindre testosteron.

Dette kan igjen ha betydning for sædcellenes utvikling og sædkvalitet.

- Våre foreløpige resultater kan tyde på at spermene forandrer seg når menn går opp i vekt, og at økende grad av overvekt kan ha en negativ virkning på reproduksjonsfunksjonen, sier Witczak.

Bedre sæd av slanking?

Oliwia Witczak. (Foto: Christine Gulbrandsen)

- Men det vi ikke vet, er om sædkvaliteten og kjønnshormonbalansen blir bedre igjen etter vektnedgang. Det skal vi nå forsøke å finne ut av, sier førsteamanuensen.

Forskningsprosjektet som Witczak er med i, er det første av sitt slag i verden.

I disse dager jobber hun med å rekruttere 90 overvektige menn til studien.

- Men det er en utfordring å få med menn i denne studien, og ikke minst er det vanskelig å finne menn som klarer å gå ned i vekt, sier hun.

Dårlig norsk sæd

I internasjonal målestokk står det dårlig til med norsk sæd. For sammenlignet med andre nordiske og baltiske menn, har nordmenn og dansker den dårligste sædkvaliteten.

- Det finnes ulike teorier som prøver å forklarer den relativt dårlige norske sædekvaliteten, men ingen vet helt sikkert grunnen til dette, sier Witczak.

En teori baserer seg på at noe skjer i fosterlivet.

- Det er en bekymring for om guttefostre som blir utsatt for hormonforstyrrende stoffer, som blant annet finnes i sjampo, kremer og impregnering, kan få nedsatt sædkvalitet som voksne.

Men om dette kan forklare hvorfor norske og danske menns sædkvalitet er dårligere enn den til menn fra andre land, kan ikke forskeren gi noe fasitsvar på.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS