Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - Les mer

Sink sparer liv

Tilskudd av sink halverer risikoen for langvarig diaré, som er årsaken til 50 prosent av alle diarédødsfall. Nå starter arbeidet med å finne ut om sink også hjelper mot lungebetennelse.
18.9 2003 07:00

Det er studier uført av forskere ved Senter for internasjonal helse (CIH), Universitetet i Bergen som viser dette.

- Gjennom våre studier av rutinemessig tilskudd av sink mot diaré hos indiske barn, oppdaget vi at sinken reduserte forekomsten av alvorlig lungebetennelse. Men ingen har vist om man også kan behandle lungebetennelse med sink. Det starter vi en studie på i Nepal i september, der 3 200 barn skal undersøkes over en periode på 2-3 år, sier stipendiat Tor Strand ved CIH.


“Fra intervensjonsstudien Tor Strand gjennomførte i Bhaktapur i Nepal. En feltarbeider er kommet på hjemmebesøk til mor og barn for å gi sink.”

Strand arbeider for tiden både med å kjøpe inn medisiner og sette i gang dette kliniske forsøket og med avslutningen på doktoravhandlingen sin, som skal forsvares i oktober.

Avhandlingen bygger på dyreforsøk og kliniske forsøk med sinktilskudd ved diaré hos nepalske barn, og en forebyggende studie med sinktilskudd hos indiske barn. Blant annet gjennomførte Strand en større intervensjonsstudie av 1 792 barn i Bhaktapur for et par år siden, under veiledning av professor Halvor Sommerfelt ved CIH og professor Maharaj K. Bhan ved All India Institute of Medical Sciences.

Denne studien viser at sink brukt som tilleggsbehandling ved akutt diaré reduserer risikoen for utvikling av livstruende former for underernærende, langvarig diaré med 50 prosent. Den er også den første studien som viser at effekten av sinkbehandlingen er like god om den gis av barnets mor, som av helsearbeidere.

Vil endre behandlingsrutinene

- Alle prosesser i kroppen er avhengige av sink. Sink er nødvendig for celledelingen, som er viktig for immunsystemet, for at vi skal vokse, og for at huden og slimhinnene skal kunne fungere som barriere mot infeksjoner. Diaré er en sykdom som er forårsaket av mange ulike mikroorganismer. Derfor er det vanskelig å finne en vaksine mot diaré. Tilskudd av sink går rett på pasientens evne til å takle sykdommen, forklarer Strand, som allerede har fått stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet for arbeidet sitt.

Studien hans er blant annet omtalt som en av de større begivenheter innen helse på Reuters nettsider og artikkelen “Effectiveness and efficacy of zinc for the treatment of acute diarrhea in young children”, på trykk i Pediatrics, fikk i år prisen Årets publikasjon 2002 på Det medisinske fakultet ved UiB.


“Stipendiat Tor Strand ved CIH. (Foto: Univisjon)”

Oppdaterte tall viser at det hvert år dør to-tre millioner barn av diaré, 95 prosent av disse i utviklingsland. På 1970- og 1980-tallet var man mest redd for den akutte dehydrerende diaréen og Verdens helseorganisasjon (WHO) har i en årrekke anbefalt såkalt oral rehydreringsvæske (ORS) ved diare for å unngå uttørking.

I følge Strand har man imidlertid bedre kontroll med den akutte diareen i dag og færre dør av uttørking. I dag dør 50 prosent av alle barn som dør av diaré av langvarig svekking, underernæring og andre infeksjoner de pådrar seg i forbindelse med sykdommen. Disse barna er kommet inn i en dårlig sirkel ved at de både i utgangspunktet får i seg for lite sink gjennom kosten, samtidig som infeksjonen i seg selv senker sinknivåene i blodet. Dette har ført til at en ekspertgruppe utnevnt av WHO, blant annet på bakgrunn av Strands arbeid, har anbefalt at sink skal inngå som standardbehandling av barn med akutt diaré i utviklingsland. Det er ventet at WHO i løpet av høsten vil komme en offisiell anbefaling om å endre behandlingsrutinene.

Forebyggende eller terapeutisk?

WHO gjennomfører nå store studier der de måler dødelighet etter å rutinemessig ha gitt sink til et hundretusentalls barn i Afrika, India, Nepal og Tanzania fra de er to måneder gamle.

- Hvis disse undersøkelsene viser at dette reduserer dødeligheten er det veldig interessant. Men spørsmålet er: Hva gjør vi så? Skal vi gi sink hver eneste dag til alle barn i utviklingsland? spør Strand og peker på at dette vil være svært vanskelig å gjennomføre.

- Jeg er tilhenger av at sinkernæringen økes, men har mer tro på effekten av å bruke sinktilskudd som behandling av barn som først har fått en infeksjon, sier han.

Dette har også en annen positiv bivirkning. Hittil har nemlig antibiotika vært hyppig skrevet ut som medisin mot diaré, noe som sjeldent hjelper og i tillegg øker motstanden mot antibiotikaen.

- Sink gir legene et både ufarlig og billig alternativ til antibiotika, sier Strand, som nå er spent på om det vil vise seg at sink også kan virke som behandling mot lungebetennelse.

De fattiges helseproblemer

Senter for internasjonal helse (CIH) ved UiB driver forskning og undervisning innen internasjonale fattigdomsrelaterte helseproblemer.

CIH koordinerer rundt 35 prosjekter finansiert av UiB, WHO, Norges forskningsråd, NUFU, NORAD og EU. Senteret har 32 ansatte og 84 stipendiater og masterstudenter fra 26 ulike nasjoner. CIH er med i TropEd-nettverket, som inkluderer 25 institusjoner fra 13 europeiske land.

Mer info om CIH finner du her

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse