Slanking - også for menn

Konkurranse og samhold er viktig for menn som vil ned i vekt, men informasjon om slanking bør tilpasses menn bedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Akershus - Les mer

Menn er ikke så opptatt av sunn mat som kvinner. (Foto: Colourbox)

- Slanking forbindes med noe feminint, og samfunnet har mindre fokus på menn og slanking. Samtidig øker overvekten mer blant menn enn blant kvinner, påpeker Terese Glemminge Arnesen.

Hun tror flere menn kan bli interessert i å endre livsstil, dersom budskapet blir bedre tilpasset dem som målgruppe.

Glemminge Arnesen har skrevet masteroppgave om menn og slanking. Nylig fullførte hun en mastergrad i mat, ernæring og helse på Høgskolen i Akershus (HiAk).

Grunnlaget for oppgaven er dybdeintervjuer med deltakere på et livsstilsendringskurs for menn. Utvalget besto av ni menn mellom 32 og 65 år fra Oslo-området. Felles for alle var mye stillesittende arbeid.

Mangler arenaer

Glemminge Arnesen mener helsekommunikasjon i større grad bør ta hensyn til kjønnsforskjeller, og at menn ikke har de samme arenaene som kvinner til å diskutere slanking.

- Kvinner kan lese om slanking i ukeblader og diskutere dietter med hverandre i lunsjpausen på jobben. Min studie tyder på at menn forholder seg annerledes til slanking enn det kvinner gjør.

- Det å dele bekymringer om kropp og overvekt, er ikke regnet som et maskulint trekk. Særlig mandig er det heller ikke å velge salat fra restaurantmenyen, sier hun.

Vekket konkurranseinstinktet
 
Samhold viste seg å være viktig for deltakerne i studien. Mennene satte pris på å slanke seg sammen som en gruppe, og de konkurrerte både med seg selv og med hverandre om å ha størst vektnedgang. Humor og selvironi rundt temaet var også viktig.

Terese Glemminge Arnesen fikk toppkarakter på masteroppgaven om menns erfaringer med slankekurs. (Foto: HiAk)

- Underveis i kurset ble deltakerne drevet av et sterkt konkurranseinstinkt, og opplevelsen av fysisk fremgang var veldig motiverende for de fleste, forteller Glemminge Arnesen.

Mennene var dessuten mest interessert i den vitenskapelige delen av ernæringsfaget, i tillegg til tekniske finurligheter som for eksempel slankeapplikasjoner på iPhone.

Den største utfordringen for deltakerne var mangel på tid til fysisk aktivitet og sunne matvalg. Dessuten var det vanskelig for mange å kutte ut alkohol i slankeperioden.

Flere overvektige menn

Tall fra Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse, viser at én av fire nordmenn over 16 år var overvektige i 2008, og det er særlig menn som eser ut.

I 2008 var knapt en tredel av alle menn overvektige, mens andelen overvektige kvinner var en av fem.

Avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet er enig i at det er viktig å tilrettelegge tiltak, slik at det appellerer mer til menn.

- Vi vet at menn generelt er mindre opptatt av sunn mat, og de spiser mindre frukt og grønnsaker enn det kvinner gjør, sier Øien.

Hun legger til at også utdanningsnivået har mye å si. Generelt kan man si at kvinner med høy utdanning lever sunnest, og menn med lav utdanning lever mest usunt.

Mer informasjon:

Terese Glemminge Arnesen; ”…Grete Roede kurs, liksom. Hallo? Kjerring?!” En kvalitativ studie av menns erfaringer med slankekurs. Masteroppgave ved Avdeling for helse, ernæring og ledelse, Høgskolen i Akershus, 2011. Last ned pdf av oppgaven.

Masteroppgaven er en del av et samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Akershus og Grete Roede. Førsteamanuensis Laura Terragni er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet.

Flere overvektige menn. Levekårsundersøkelsen 2008 (ssb.no)

Powered by Labrador CMS