Saken er produsert og finansiert av Nofima - Les mer

Fersk fisk på iPhone

En iPhone-app fra Nofima hjelper fiskehandlere til raskt å vurdere hvor ferskt et parti fisk er.
6.5 2011 05:00


Direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk (til venstre) bruker iPhonen sin for å sjekke hvor fersk fisken er, veiledet av Mats Carlehög i Nofima. (Foto: Lidunn Boge)

App-en er gratis og beregnet på fiskehandlere og andre som skal vurdere holdbarheten til hel, sløyd, fersk fisk.

Gjennom noen få trinn vurderer man kvaliteten på fisken, blant annet lukt, tekstur og utseendet på fiskens øyne, skinn og gjeller. Sluttresultatet kommer opp umiddelbart.

– Ved hjelp av kompetent sjømatforskning har vi et godt utgangspunkt for å være den ledende sjømatnasjonen i verden. Vi kan øke eksportverdien først og fremst med nyvinninger og utvikling.

– Denne app-en er et godt eksempel på anvendt forskning, sier direktør Terje Martinussen i Eksportutvalget for fisk.

Han var den første til å teste appen da den ble lansert under den store internasjonale sjømatmessa i Brussel onsdag.

Beste metode


Appen ”How fresh is my fish?” finnes på 11 språk, deriblant norsk.

– Metoden er det beste tilgjengelige verktøy for å vurdere ferskhet som finnes i dag. Man trenger ikke vite hvor gammel fisken er, for metoden beregner fiskens videre holdbarhet, forteller prosjektleder Joop Luten i Nofima.

App-en bygger på Kvalitetsindeksmetoden, en standardisert målemetode for ferskhet på fisk som er utviklet av forskere fra flere europeiske forskningsinstitutt, og brukes over hele verden.

Til nå har brukere over hele verden lastet ned manualen via nettet. Men app-en gjør det enda lettere å bruke metoden.

– Det er svært viktig at fisk holder god kvalitet gjennom hele produksjonskjeden, fra fangst og slakting til produksjon, transport og butikkhylle. App-en kan brukes for å sjekke fisken underveis i hele kjeden, så lenge den er rå, fersk og hel, sier Luten.

Flere arter

Foreløpig er det laks, torsk og rødspette som kan sjekkes med app-en, men den vil etter hvert utvides til å gjelde flere arter, blant annet hyse, uer, reker og sei.

App-en How fresh is my fish? finnes på 11 språk, deriblant norsk.

Selv om metoden i utgangspunktet er laget til bruk i fiskeindustrien, kan den godt brukes i undervisning og i fiskedisker i supermarkeder. Foreløpig er den mest brukt i industrien, i vitenskapelige institusjoner og av inspeksjonsmyndigheter.

App-en er gratis og tilgjengelig for alle som har en iPhone, iPad eller iPod touch.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Oslo universitetssykehus

Forskere ved Oslo Universitetssykehus vil automatisere jobben som gjøres av legespesialister i dag. – Flere pasienter vil få mer treffsikker behandling, mener prosjektleder Håvard E. Danielsen.

SINTEF

Renere vedfyring kutter helsekostnader og gir miljøgevinst, ifølge ny rapport.

Nordlandsforskning

Unge lovbrytere risikerer å vente i over ett år før oppfølgingen av dem starter.

Saker fra våre eiere

Havforskningsinstituttet

Det er konklusjonen etter at forskarar har gått gjennom all tilgjengeleg kunnskap om temaet.

Universitetet i Stavanger

Frykt for ryktespredning hindrer mange unge i å søke hjelp for mentale problemer.

NIBIO

De er knøttsmå og blir ofte uglesett, men ikke alle er farlige for miljøet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

For første gang er slike reaksjoner påvist hos annet enn pattedyr, ifølge forskere fra New Zealand.

Dette er den første store studien som samanliknar den laksearten vi har i norsk natur med norsk oppdrettslaks.