En bavian ser seg selv i speilet. (Foto: Moshe Blank/ CC BY-SA 3.0 )

Flere dyr enn vi har trodd kan ha selvbevissthet

Vi har kanskje målt selvbevissthet feil, mener en kinesisk forskergruppe. Se video av hvordan selvbevissthet testes hos dyr.

Selvbevissthet er en av livets store mysterier. Vi mennesker er helt klare over oss selv. Vi vet om vår egen kropp, og vi er i stand til å reflektere over våre egne liv.

Men i hvilken grad har andre dyr denne samme evnen? Siden 1970-tallet har speiltesten blitt brukt for å sjekke om dyr har noe som ligner på vår selvbevissthet.

Speiltest

Denne testen er veldig enkel. Dyret som skal testes blir bedøvet, og det males en farget flekk i ansiktet eller et området som dyret ikke kan se selv. Når dyret våkner, kan det betrakte seg selv i et speil.

Hvis dyret etter hvert begynner å undersøke det fremmede merke i sitt eget ansikt, betyr det at det kjenner seg selv igjen ifølge teorien bak testen. Dette blir tolket som et tegn på at dyret er selvbevisst, i hvert fall sin egen kropp. Dyret skjønner at det ikke ser på et annet, lignende dyr, men seg selv.

Men det er veldig få dyr som har klart denne testen. Mennesker, menneskeapene (gorilla, sjimpanse og orangutang), delfiner, asiatisk elefant, spekkhugger og skjæra er de eneste dyrene som har bestått testen, ifølge Wikipedia.

Her kan du se en fascinerende video av en sjimpanse som oppdager sitt eget speilbilde.

Speiltesten er ikke uten kontrovers. Spørsmålet er om testen først og fremst måler om dyret klarer å forstå hva et speilbilde er for noe. Kanskje flere dyr er selvbevisste, de vet bare ikke hvordan de skal tolke hva de ser i speilet?

Dette spørsmålet har en kinesisk forskergruppe prøvd å utforske i en ny forskningsartikkel i tidsskriftet PNAS.

Rhesusaper

Forskerne brukte tre rhesusaper i forsøkene. Rhesusaper har aldri bestått speiltesten, men etter at de kinesiske forskerne brukte en ny metode, besto de med glans.

Denne nye metoden går ut på å trene opp dyrene til å forstå det speilvendte bildet av verden de ser i speilet.

Over flere uker ble apene utsatt for sine egne speilbilder.  Apene ble spent fast i et stativ, og forskerne brukte en laserpeker til å lage et punkt som apen kunne se i speilet, men ikke ellers.

Apen skulle ta på dette punktet, og hver gang apen tok på laserpunktet, fikk den en godbit.

Du kan se hvordan dette foregikk i videoen under. Opplæringen fortsatte i flere uker.

Forskerne begynte etter hvert å lyse apene i ansiktet, og apene tok på punktet i sitt eget ansikt. Dette betyr at apene forsto at de skulle ta på sitt eget ansikt.

 Nå hadde apene lært seg hva et speilbilde var for noe. Når de ble testet med den klassiske speiltesten, begynte de å undersøke flekken i sitt eget ansikt, og besto dermed testen.

Forskerne testet både med laserpunkt og en farget flekk. Resultatet kan du se i videoen under.

Speiltesten er fortsatt kontroversiell, og forskerne har selvfølgelig ingen mulighet til å spørre dyrene om de faktisk forstår at det er seg selv de ser i speilet. Men forskerne tror at flere dyr har potensialet til å kjenne seg selv igjen i speilet, de trenger bare treningen som skal til for å forstå at de ser på seg selv.

Referanse:

Chang mfl: Spontaneous expression of mirror self-recognition in
monkeys after learning precise visual-proprioceptive
association for mirror images. PNAS, februar 2017. DOI: 10.1073/pnas.1620764114. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS