Annonse

Vi tar Storbritannia for gitt

Forholdet mellom Norge og Storbritannia har dype historiske røtter, men har aldri vært så omfattende som i dag. Likevel vies forholdet lite oppmerksomhet.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Da David Cameron kom til Norge i sommer, var det første gang på 26 år at en britisk statsminister besøkte Norge. Likevel var medieoppmerksomheten rundt besøket begrenset, sier NUPI-forsker Kristin Haugevik.

Hun er redaktør for boka «Det glemte partnerskapet – Norge og Storbritannia i et nytt århundre» sammen med forsker Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

Haugevik mener det gode og viktige forholdet mellom de to landene er så veletablert at det lett forsvinner i et hektisk mediebilde.

Tas for gitt

Også i forskningen skrives det lite om forholdet mellom Norge og Storbritannia. Det er likevel mange som sitter på viktig kunnskap om forholdet til vår nordsjøiske nabo.

- Forholdet mellom Norge og Storbritannia er utvilsomt viktig, men i den politiske hverdagen tas det nok litt for gitt, sier Haugevik.

Storbritannia er det mest populære studievalget for norske utenlandsstudenter. Britiske TV-serier og engelsk fotball er en like selvsagt del av norsk hverdag som Jo Nesbø og Karin Fossum er blitt for britiske krimelskere.

Vi hører nyheter, om britisk politikk og samfunnsliv, men selve relasjonen mellom våre to land fanger sjelden medienes interesse.

Strategisk partner

For hundre år siden var Storbritannia Norges viktigste sikkerhetspolitiske allierte. Storbritannia skulle beskytte Norge mot angrep utenfra, mens Norge som grenseland til Sovjetunionen var en viktig strategisk partner for Storbritannia. 

Forsvarssamarbeid og partnerskapet i NATO er fortsatt viktig, men i dag er det energisamarbeidet som har høyest prioritert.

Britiske soldater trener fortsatt i Norge, noe de har gjort i generasjoner. (Foto: Forsvarets mediesenter)

Norge er en svært viktigenergileverandør til Storbritannia. Hele 30 prosent av den importerte energien landet bruker er norsk, og i fjor stod Norge alene for 58 prosent av Storbritannias gassimport.

Deler Europaskepsisen

I Storbritannia pågår nå en stor diskusjon om landets EU-medlemskap. Storbritannia har, på samme måte som Norge, alltid hatt et ambivalent forhold til Europa og de europeiske integrasjonsprosessene.

Forholdet til EU er i ferd med å seile opp som et av de viktigste saksområdene i partnerskapet mellom Norge og Storbritannia. I høst besøkte en gruppe britiske parlamentarikere Norge for å lære mer om Norges forhold til EU. Interessen for «den norske modellen» er økende i Storbritannia.

Kristin Haugevik. (Foto: NUPI)

- Overførbarheten er nok begrenset, men begge land kan ha nytte av å studere hverandres forhold til EU, sier Haugevik.

Hun mener EU-debattene i begge land har gått seg fast i et mønster. Ved å trekke på hverandres erfaringer vil man kanskje kunne tilføre nye nyanser.

- Selv om Storbritannia har vært medlem av EU siden 1973 og Norge har valgt å stå utenfor, kan en argumentere for at de to landene har en nokså lik europapolitikk, sier Haugevik.

Hun ser for seg at medier og allmennhet fra begge land kunne ha interesse av å se nærmere på den norsk-britiske forbindelsen.

Powered by Labrador CMS