Norske hesteraser er utrydningstruet

Dølehest og nordlandshest er norske hesteraser som begge står på listen over utrydningstruede arter. Fordi det er såpass få hester igjen av disse rasene, fører det også til mye innavl, men dette problemet går det an å gjøre noe med, mener forskere ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En flokk hingster av rasen nordlandshest (lyngshest). (Foto: Anette Garvik)"

fakta om rasene

Nordlandshest/lyngshest har aner fra de små vikinghestene. Den ble satt til all slags arbeid og var vant til å jobbe hardt. Disse hestene var aldri i hus og fikk ikke noe ekstrafôr, men gikk ute hele året og skaffet seg maten selv.

De åt både tang og fisk, tørrfisk, oljehyrer og tauverk. De ble opphav til dagens nordlandshest, som er en robust og vakker hest med et sjeldent godt gemytt, i tillegg til utmerkede kjøre- og rideegenskaper.

(Kilde: “Husdyrliv”, Bergljot Børresen og Vera Gjersøe)

Dølehesten. Helt opp mot 1700-tallet var det ett og samme hesteslag over hele Sør-Norge, fra svenskegrensen til kysten av Nordsjøen. Hestene hadde en mankehøyde på rundt 130 cm og en “ål” etter ryggen.

Det vi i dag kaller dølehest er resultat av krysning mellom den opprinnelige norske hesten og de større og kraftigere hestene fra lenger sør i Europa. Det er en typisk arbeidshest som har gode nerver.

Dølehesten type ble endelig faslagt i 1869, og i 1874 ble det bestemt at utstillingsdyr heretter skulle være av “ublandet norsk herkomst”. Dermed var det slutt på å innføre hingster utenfra.

(Kilde: “Hest i Norge”, Bergljot Børresen og Vera Gjersøe)

- Innavlsprosenten er oppe i 12 prosent både hos dølehest og nordlandshest (lyngshest) og det er høyt, sier stipendiat Hanne Fjerdingby Olsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Konsekvenser av innavl kan være både redusert fruktbarhet og opphopning av sykdommer og defekter i populasjonen. Olsen har fulgt stamtavlene til disse to hesterasene tilbake til henholdsvis 1846 (dølehest) og 1906 (nordlandshest/lyngshest) for å finne ut mer om slektskap og innavl hos disse hesterasene.

Redusert genetisk variasjon

I dag finnes det om lag 2 500 nordlandshester, og det fødes 100-150 føll hvert år. Av dølehest er det rundt 3 000 registrerte individer.

Dette er små populasjoner, og de står på listen over utrydningstruede arter hos Food and Agricultural Organisation (FAO). Både historikk og beregninger viser at det bare er noen få hester som er opphav til de eksisterende nordlandshestene og dølehestene.

Rasene har passert noen flaskehalser gjennom historien, som for eksempel etter andre verdenskrig hvor det bare var en håndfull igjen av nordlandshestene. Det er disse hestene som danner utgangspunktet for dagens populasjon.

- Det er også drevet såkalt “matadoravl” der noen få hingster, eller linjer av hingster, har gjort seg bemerket, og er gjengangere i stamtavlene. Dette er grunnlaget for den innavlsutviklingen vi har sett fram til i dag, og våre beregninger indikerer at begge raser nå har betydelig redusert genetisk variasjon. Derfor må det videre avlsarbeidet planlegges nøye, sier Olsen.

Hva kan gjøres?

Det er mulig å bedre situasjonen ved hjelp av avlsprogrammer, slik at den genetiske variasjonen sikres.

- Det aller viktigste vi kan gjøre, dersom vi ønsker å bevare dølehesten og nordlandshesten, er å øke antallet hester, samt å drive langsiktig forvaltning. For å få til dette må interessen for rasene opprettholdes, og da bør man finne ut mer om hva disse hesterasene egner seg til. Hvis ingen vil drive med dølehest eller nordlandshest, kan ikke et avlsprogram redde disse rasene.

- Vi bør ikke forvente rask avlsutvikling, siden vi ønsker en god balanse mellom innavlsutvikling og genetisk framgang. Det er viktig å rette fokus på bruksegenskaper hos hestene når man planlegger avlsprogrammene. Dette arbeidet er påbegynt og Norsk Hestesenter (NHS), som har det overordnede forvaltningsansvaret for de norske hesterasene, er motivert til å ta i bruk resultatene fra dette arbeidet, sier Olsen.

Avgrense bruksområder

- Det å være mer bevisst på hva hestene kan brukes til, og ta hensyn til det i avlsarbeidet, vil styrke det økonomiske grunnlaget for hesterasene. Raseorganisasjonene må i samarbeid med Norsk Hestesenter finne fram til fornuftige bruksområder, hvor det er plass til disse rasene uten at de blir kvalt av konkurransen fra utenlandske, mer spesialiserte raser.

- Nordlandshest/lyngshest er en ponni som ofte sammenlignes med islandshesten, og egner seg godt som en allsidig fritidshest og som ridehest. Dølehesten er en større type som tradisjonelt er forbundet med arbeidshest, men som også passer godt som kjøre- og ridehest. I tillegg kan de norske rasene også med hell markedsføres i forbindelse med kulturopplevelser og turisme, sier Fjerdingby Olsen.

Powered by Labrador CMS