Annonse

Videoovervåker elgen

Et videokamera i skogen skal overvåke elgens oppførsel når den møter strømførende viltgjerder i Grong i Nord-Trøndelag. Dersom det enkle og rimelige strømgjerdet viser seg å stoppe elgens trekkruter over veg og jernbane, kan det berge både dyre- og menneskeliv i trafikken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Pål Fossland Moa, Bjørn Roar Hagen og Håvard Sørli ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. (Kjartan Trana)"

- I løpet av vinteren i fjor stoppet gjerdet 60 prosent av elgen som kom inn mot det. I år har vi forsterket og forbedret gjerdet, sier forsker Pål Fossland Moa ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT).

Elg- og reingjerdet på Falmår lengst nord i Grong kommune ble satt opp i fjor vinter. Gjennom hele vinteren fulgte HiNT-forskerne Pål Fossland Moa, Stig Tronstad og Tor Kvam med på sporene hjorteviltet satte fra seg ved gjerdet.

Påkjørt av toget

Påkjørsler av elg og rein både på E6 og jernbanen gjennom Indre Namdal er et stort problem hver eneste vinter. I løpet av 15 år har 69 elg og 57 rein blitt drept på jernbanesporet i området der gjerdet nå testes ut.

- Det er svært kostbart å bygge permanente nettinggjerder for å holde hjorteviltet unna trafikken, slik det er gjort blant annet på Gardermoen.

- Vanlige strømgjerder av ståltråd har liten effekt, fordi elgen brøyter seg tvers gjennom og ødelegger gjerdet, sier Pål Fossland Moa.

Stoppet 60 prosent

HiNT-forskernes strømførende viltgjerde er fjærbelastet, slik at det er vanskelig å slite av. Dermed kommer elgen også i kontakt med strømmen over lenger tid.

Om sommeren kan gjerdet demonteres og legges ned slik at det ikke hindrer fri ferdsel.

I fjor snudde 60 prosent av hjorteviltet som kom inn mot det fem kilometer lange gjerdet.

Foran årets sporsesong er gjerdet forsterket og utstyrt med fargede strømbånd så det vises bedre. Dessuten overvåkes viltet med et sensorstyrt videokamera.

Elg på video

- Vi ønsker å finne ut hvordan dyra reagerer akkurat i det de møter gjerdet, og håper videokameraet kan gi oss svar på det, sier Fossland Moa.

Dersom det forsterkede gjerdet viser seg å være effektivt for å hindre at elgen trekker inn på jernbanesporet, kan forskningsresultatene få stor samfunnsøkonomisk betydning.

Viltpåkjørsler er et problem i store deler av landet om vinteren, og det enkle, billige og nedleggbare gjerdet på Falmår kan kanskje spare både menneske- og dyreliv i trafikken og samfunnet for store summer.

Det er Statskog, som er grunneier i området, som har tatt initiativet til prosjektet.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer

Powered by Labrador CMS