- Gamle skal også svette

Tror du gamle damer helst bør sitte til pynt, tar du grundig feil.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

- Gamle mennesker skal også bli svette. Hvis de bare sitter til pynt, råtner de på rot, sier professor Astrid Bergland ved Høgskolen i Oslo.

- Grunnen til dette er at kroppen er ferskvare og den forfaller hvis den ikke brukes.

Det man tilskriver alderdommen, skyldes ifølge henne, ofte manglende bruk av kroppen. Derfor er det veldig viktig at eldre mennesker bruker kroppen aktivt og trener regelmessig.

Nedarvet frykt

- Den velkjente frykten for at eldre skal slite seg ut, er basert på foreldet kunnskap som ikke har hold i virkeligheten, sier Bergland, som forsker på eldres aktivitet og helse.

Dessuten har det hersket en misforståelse om at eldre mennesker lett får skader av å trene.

- Men vi har bevist og erfart gjentatte ganger både nasjonalt og internasjonalt at bivirkningene av å trene i forhold til bivirkningene av medisiner, er mye, mye mindre.

Ifølge professoren er det bare helt spesielle grupper som må ha legens vurdering om det er tilrådelig å trene.

- Men det er unntaket og ikke regelen, sier hun.

Inn med vekter

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Målet med treningen er ikke å skape en flokk med eldre toppidrettsutøvere, men å holde eldre mennesker over funksjonshemmingsterskelen.

- Det å holde seg over denne terskelen er uhyre viktig. For mobilitet viser seg å være en grunnleggende faktor for at eldre skal ha god livskvalitet, sier Bergland.

- Mange hevder at man bør inn med vekter og treningsutstyr på sykehjem og bort med kniplinger og vevestoler. Jeg vil samtidig hevde at mennesket er allsidig og man trenger en variert aktivitet for å være fornøyd, sier hun.

Å bli forflyttet i rullestol stimulerer ikke kroppens lyststoffer på samme måte som det å gå selv. Humør og hjernehelse påvirkes av å kunne bevege seg rundt på egenhånd.

- Det er helt klart at trening gir ikke bare en fysisk effekt, men også psykisk og sosial effekt.

Tren slik unge gjør

Bergland er opptatt av at treningsprinsipper som gjelder for yngre mennesker, også gjelder for de eldre.

- Ønsker du å trene balanse eller styrke, bruk de prinsippene som gjelder for disse treningsformene, sier hun.

Skal du forbedre utholdenheten, må du trene etter utholdenhetsprinsipper.

Alle vil merke en positiv effekt av treningen. Men det er de som har lettest for å sitte til pynt, som oftest har best effekt.

- De har mulighet til å forbedre kapasiteten sin over 100 prosent, fordi de har så mye å hente, sier Bergland og påpeker at det går fint an å trene seg yngre i form av å senke den fysiologiske og psykiske alderen.

- Aldring oppleves på en annen måte når du trener.

Stål i beina

Professor Astrid Bergland. (Foto: Tomas Rolland)

Styrketrening kan være en fin treningsform å begynne med, og dette er en viktig og effektiv type trening.

- Hvis eldre mennesker har så dårlig balanse at de ikke kan reise seg fra stolen eller ikke kan gå, er styrketrening veldig viktig som primærtiltak.

Men da er det også viktig å utfordre grensene sine. Det å ikke bli for forsiktig, men å være utforskende, gjelder også i treningssammenheng for eldre mennesker.

- Slutter du å gjøre ting, skal du vite at da betyr det oftest at du gjør det for siste gang. Holder du for eksempel opp med å sykle eller gå opp bakker, er det veldig liten sjanse for at du noensinne kommer til å gjøre det igjen, sier Bergland.

Må motivere

Ifølge professoren har helsearbeidere et stort ansvar for å motivere de eldre til å trene.

- Motivasjonsarbeidet er meget viktig. Helsesektoren må ta de eldres perspektiv og gjøre kunnskapen som finnes om trening tilgjengelig.

Og når eldre mennesker først begynner å trene, går det gjerne seks måneder før de får etablert gode vanemønstre. I denne tiden er det viktig med et støtteapparat som følger opp treningen til disse menneskene.

- Det gjelder å få de eldre til å oppleve treningen som meningsfull. Aller helst bør de forstå at de ikke bare trener for helsens skyld, men at treningen i tillegg kan ha stor betydning for dem som personer.

Lenke:

HiO-prosjekt: Livskvalitet, helse, aktivitet, funksjon, fall og fallskade hos hjemmeboende eldre

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS