Denne lille urten inneholder kanskje nøkkelen til å forhindre at kvinner får beinskjørhet. (Foto: Ivar Leidus / Wikimedia Commons)

– Beinskjørhet kan stoppes med rødkløver

Rødkløver har samme effekt som østrogen på nedbrytningen av skjelettet, men uten bivirkningene, sier forsker.

Mange kvinner blir rammet av beinskjørhet

Hver tredje kvinne opplever i før eller senere en eller annen form for beinskjørhet, der opptil seks prosent av beinmassen forsvinner hvert år.

Det skjer spesielt for kvinner i årene der de gjennomgår overgangsalderen, noe som betyr at risikoen for beinbrudd senere stiger kraftig.

Koblingen skyldes sammenhengen mellom mengden av østrogen i blodet og oppbygning av beinmasse. Når østrogennivået faller i forbindelse med overgangsalderen, opplever mange kvinner et raskt fall i beinmasse.

Behandling til kvinner med alvorlig beinskjørhet kan være østrogenbehandling eller andre legemidler.

Problemet med østrogenbehandling er at det øker risiko for bryst- og eggstokkreft, og at de andre legemidlene kan være forbundet med bivirkninger i form av for eksempel influensalignende symptomer.

Om planteøstrogener

Planteøstrogener, kalt isoflavoner, finnes i blant annet rødkløver og bønner. Siden det finnes i store mengder i soya, kan det ifølge den nye studien være årsaken til at kvinner i Asia sjeldnere blir rammet av beinskjørhet enn kvinner fra for eksempel Europa.

Det kan bli slutt på østrogenbehandlinger til kvinner som rammes av beinskjørhet i overgangsalderen.

Fermentert rødkløver (Trifolium pratense) ser ut til å løse problemet.

Det viser flere nye studier som nylig ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition og Plos One.

– Behandlingen er banebrytende, for vi kan nå behandle beinskjørhet uten å bruke farlige østrogener som medfører en betydelig økt risiko for kreft, og som også har andre bivirkninger, forteller mannen bak de nye studiene, førsteamanuensis Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet i Danmark.

Passer godt i utviklingsland

Fermentert rødkløver kan være et godt middel til å forebygge beinskjørhet hvis det samtidig er billig og uten for mange bivirkninger.

Det mener klinisk professor Niklas Rye Jørgensen, som er spesialansvarlig overlege ved det danske Rigshospitalet, klinisk biokjemisk avdeling.

– Det kan kanskje hjelpe med å forebygge beinskjørhet, men spesielt i fattige land, der adgangen til medisiner er begrenset, sier Jørgensen, som ikke har noe med den nye studien å gjøre.

Jørgensen mener likevel det er nødvendig med flere studier for å avdekke eventuelle bivirkninger.

Rødkløver bremset beinskjørhet

Forskerne fra Aarhus Universitet har testet behandlingen på 78 kvinner med begynnende beinskjørhet.

Alle kvinnene hadde gjennomgått overgangsalderen, og halvparten fikk med 60 milliliter fermentert rødkløverekstrakt, mens de andre fikk placebo, eller narremedisin uten effekt.

Etter tolv måneder målte forskerne knokkeltettheten i kvinnenes hofter og rygg ved hjelp av skanninger. De som fikk placebo, hadde mistet omkring fem prosent av beinmassen, mens kvinnene som fikk fermentert rødkløver, nesten ikke hadde mistet noe.

– Kvinnene som fikk rødkløver, var nede på et tap av knokkelmasse som svarer til det normale for alderen. De som ikke fikk behandling, mistet tre ganger så mye. Det er en veldig god effekt, forklarer Per Bendix Jeppesen.

Kan kjøpes i dag

Siden fermentert rødkløver allerede i dag blir brukt som alternativ behandling, kan kvinner i og etter overgangsalderen uten problemer kjøpe ekstraktet som et vern mot begynnende beinskjørhet.

Om menn har samme nytte av den lille urten, er fortsatt uvisst.

– Vi valgte i første omgang å fokusere på kvinner i årene etter overgangsalderen, siden de er mest utsatt. Vi har ingen beviser for at det også har samme effekt på menn, men vi utelukker ikke lignende forsøk for å undersøke det, sier Jeppesen.

Rødkløver inneholder østrogenlignende stoffer

Rødkløver inneholder såkalte planteøstrogener, som har noen av de samme effektene som vanlige østrogener.

Men de binder til andre reseptorer i cellene enn østrogen og har derfor en litt annen effekt.

Jeppesen forteller blant annet at østrogen gir noe høyere risiko for bryst- og eggstokkreft, mens planteøstrogener er helt ufarlige.

Planteøstrogener har også andre positive virkninger.

– Vi har tidligere også funnet positive effekter av rødkløver på symptomer på overgangsalderen – blant annet i form av reduksjon av hyppigheten og voldsomheten av spontane svettetokter samt andre symptomer, forteller Jeppesen.

Fermentering gjør rødkløver kraftigere

Ifølge en artikkel Per Bendix Jeppesen og Max Lambert har gitt ut i American Journal of Clinical Nutrition, er det viktig at rødkløveren er fermentert.

De tar for seg fem tidligere studier, og den positive effekten kommer bare med fermentert rødkløver, der planten er behandlet med melkesyrebakterier eller lignende.

Jeppesen forteller at planteøstrogener sitter i sukkermolekyler som gjør at de ikke blir tatt opp i blodet. Melkesyrebakteriene fjerner sukkermolekylene.

– Melkesyrebakteriene gjør planteøstrogenene mer potente og aktive. Samtidig er de sunne for tarmen, sier han.

Kan se yngre ut

Hvis planteøstrogener har den samme effekten som vanlige østrogener, kan de kanskje få kvinner til å se yngre ut.

Årsaken er at østrogen påvirker kroppens fettlagre.

Det vil si at østrogen hjelper kroppen med å deponere fettet de riktige stedene på kroppen og reduserer den vektøkningen som er vanlig i overgangsalderen.

– Det er veldig spennende, for vanlige hormonbehandlinger har bivirkninger, sier Jeppesen.

Referanse:

M.N.T. Lambert mfl: «Combined bioavailable isoflavones and probiotics improve bone status and estrogen metabolism in postmenopausal osteopenic women: a randomized controlled trial», American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn. 117.153353 Sammendrag

M.N.T. Lambert, L.M. Hu og P.B. Jeppesen: «A systematic review and metaanalysis of the effects of isoflavone formulations against estrogen-deficient bone resorption in peri- and postmenopausal women», American Journal of Clinical Nutrition (2017), doi: 10.3945/ajcn. 116.151464 Sammendrag

M.N.T. Lambert mfl: «Combined Red Clover isoflavones and probiotics potently reduce menopausal vasomotor symptoms», Plos One (2017), doi: 10.1371/journal.pone. 0176590

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS