Annonse
Pasienter med nakkesmerter får like god effekt av treningsterapi alene som når de får manuell behandling i tillegg. (Foto: NTB Scanpix)

– Like bra med mindre fysioterapi

En ny oppdagelse kan bidra til å korte inn køene hos fysioterapeut ved å redusere overbehandling, ifølge terapeut og forsker.

Publisert

Køene for behandling hos fysioterapeuter med kommunale driftsavtaler er ofte lange. Kanskje unødvendig lange.

En ny oppdagelse gjelder for pasienter med nakkesmerter. Lite tyder på at manuelle behandlingsformer gitt som tillegg til treningsterapi gjør folk bedre. Pasientene får altså like god effekt av treningsterapi alene.

Dette kommer frem i en systematisk gjennomgang og analyse av forskning på feltet. Oppdagelsen presenteres i det internasjonale tidsskriftet Musculoskeletal Science and Practice.

– Vi fant ingen ekstra effekt av manuelle behandlingsformer på smerteintensitet, funksjon eller livskvalitet, sier turnusfysioterapeut Ken Fredin.

Konklusjonen gjelder for pasienter med nakkesmerter uten nevrologiske symptomer, såkalt grad I-II nakkesmerter.

Manuelle behandlingsformer består av er en rekke ulike behandlingsmetoder som terapeuter bruker i behandlingen av muskel- og skjelettlidelser, som for eksempel mobilisering og manipulering av ledd og massasje. Treningsterapi består av ulike treningsøvelser som pasienten gjennomfører i samråd med terapeut.

Unødvendig tillegg

Det ser altså ut til å ha liten hensikt å foreskrive manuell behandling i tillegg til treningsterapi for at pasienter med nakkesmerter skal bli bedre raskere. I analysene fant de bare svært små og ikke-betydelige forskjeller.

Oppdagelsen kan i beste fall bidra til å kutte i både utgifter, tidsbruk og redusere lange køer. En stor andel av befolkningen sliter nemlig med nakkesmerter og mange av disse søker helsehjelp.

Gjennomgangen ble utført i en bacheloroppgave i fysioterapi skrevet av Ken Fredin ved NTNU. Oppgaven ble videre bearbeidet sammen med veileder og førsteamanuensis Håvard Lorås ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved universitetet.

Fredin og Lorås gikk gjennom 1169 ulike forskningsartikler og satt til slutt igjen med sju artikler som tok for seg effekten av manuelle behandlingsformer som tillegg til treningsterapi.

Manuelle behandlingsformer kan likevel ha effekt

– Studien vår sier ingenting om effektene av manuelle behandlingsformer for seg selv, sier Fredin.

– Vi har kun sett på om manuelle behandlingsformer har noen effekt når det kommer i tillegg til treningsterapi.

Fredin ønsker å studere manuelle behandlingsformer selv og mener fortsatt at manuelle behandlingsformer kan ha sin plass i behandlingen av muskel- og skjelettlidelser.

Han ønsket også å se på den omvendte problemstillingen, om treningsterapi hadde tilleggseffekter når pasienten allerede mottar manuelle behandlingsformer, men slik forskning fantes ikke i det store materialet han gjennomgikk.

– Her er det nok et åpent felt for forskning, sier Fredin.

Referanse:

Manual therapy, exercise therapy or combined treatment in the management of adult neck pain – A systematic review and meta-analysis. Musculoskeletal Science and Practice Volume 31, October 2017, Pages 62-71

Powered by Labrador CMS