Nærbilde av 2.7 milliarder år gammel jordskorpe ved Nunavik i Canada. Denne steinen ble i sin tid lagd av enda eldre stein - 4.2 milliarder år gammel jordskorpe.

Dette fjellet er lagd av stein fra tidenes morgen

Forskere mener de har funnet spor av jordskorpe som ble dannet da jorda var nyfødt. 

21.3 2017 04:00

For rundt fire og en halv milliarder år siden ble jorda skapt, av en gigantisk sky av støv og skrot.

En gang i planetens første barndom, innen bare noen hundre millioner år, formet det seg en fast jordskorpe oppå lavahavet som var der i begynnelsen.

Men hvordan var den første steinen? Lignet den på stein som finnes i dag?

Saken er at vi vet svært lite om jordas første overflate, fordi det knapt finnes filla igjen av den.

Platetektonikken har nemlig sørget for at den gamle jordskorpa i løpet av tidene ble trukket ned i dypet og smeltet om. Det eneste som ser ut til å ha overlevd fra de virkelig tidlige tidene er enkelte ørsmå krystaller som kalles zirkoner.

Men nå mener altså forskerne Jonathan O’Neil og Richard Carlson at de har funnet større rester av hele 4,2 milliarder år gammel stein.

Stein av stein


Det er kjent at fjellet i dette området er svært gammelt. Men nå mener altså de to forskerne at steinen er lagd av enda eldre jordskorpe fra planetens tidligste barndom. (Foto: Jonathan O’Neil])

Forskerne visste at fjellet i området ved Hudson Bay i Canada i utgangspunktet var svært gammelt – rundt 2,7 milliarder år.

Men steinen som finnes der er av en type som blir skapt ved resirkulering av annen stein. Det må altså ha vært noe der før. Og da var altså spørsmålet: Kan vi finne spor av den gamle steinen i den nyere – og i så fall – hvor gammel er egentlig den gamle?

Kort fortalt er svarene altså «ja», og «minst 4,2 milliarder år», skriver O’Neil og Carlson i siste nummer av Science.

De to forskerne mener dette viser at ikke all stein fra tidenes morgen er gått tapt i platetektonikken.

Og det betyr igjen at forskere kan finne ut mer om den aller første jordskorpa, ved å studere steinen den etter hvert ble omdannet til.

Referanse:

Jonathan O’Neil & Richard W. Carlson, Building Archean cratons from Hadean mafic crust, Science, mars 2017. Sammendrag.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Jordskjelv rammer brått og brutalt, men går som regel fort over. Ettervirkningene i bergartene rundt kan studeres flere hundre millioner år senere.

Forskere har mange metoder for å visualisere det de driver med. Wellcome image awards viser frem noe av det ypperste.