Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer

Luke 5: Lager strøm med poteter

Julekalender:

Har du gått tom for strøm? Ta en potet.

5.12 2016 09:32

Til dagens eksperiment trenger du:

 • 4-5 poteter
 • Sinkspiker
 • Kobberspiker
 • Ledninger
 • Led-lyspære
 • Voltmeter eller multimeter

Dette skjer:

Polene på batteriet er to forskjellige metaller stukket ned i samme ledende væske, i vårt tilfelle, poteter. Når metallet stikkes ned i poteten, oppløses noe av metallet. Det avgis positive metallioner, til væsken, mens ledningselektronene forblir i metallbiten.

Det er elektrostatiske krefter, altså binding, mellom vannmolekylenes negative side og de positive metallionene som trekker ionene over i væsken. Væsken blir positiv, og metallbiten negativ.

De ulike metallene oppløses ikke like lett. Sink (Zn) avgir lettere elektroner enn kobber (Cu). Væsken inni poteten er en ledende forbindelse mellom metall-bitene. Den indre forskjellen mellom polene vil derfor utliknes. Dette er altså et batteri der sink er negativ pol, og kobber er positiv pol.

Forskjellen mellom polene målte vi til 0,9v når batteriet ikke leverer strøm. Vi måtte seriekoble fire batterier for at lysdioden skulle lyse.

Prøv også å bruke frukter som appelsiner, epler eller sitroner som batterier. Det fungerer like godt. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Norges forskningsråd

Boligpriser og boliglån er blitt noe av det viktigste i mange nordmenns liv. Nå bruker mange boliglån til å finansiere forbruket sitt.

Universitetet i Oslo

Er du usikker på hvorfor du er så tørr i munnen? Nå har forskere funnet en metode som gjør det enklere å diagnostisere Sjögrens syndrom.

NTNU

På sikt kan disse småfeilene brukes til vår fordel. 

Saker fra våre eiere

NIBIO

Globalt blir det i dag avla nesten 700 insektartar og mange stadar er insekt brukt som fôr og menneskemat. No ser forskarar på storskalaproduksjon i Noreg.

Universitetet i Stavanger

En masteroppgave viser at en fornybar energiløsning med vind og sol på fiskeoppdrettsanlegg kan halvere utslippene, samtidig som det er mer lønnsomt.

SINTEF

Oppbevaring av trykkluft i nedstengte tunneler og gruver kan bli en av framtidas former for energilagring.

For første gang vet vi hva slags landskap vi har i Norge. Det håper forskere at skal sette en stopper for kranglingen om hva som er et spesielt landskap. Men Naturvernforbundet varsler fortsatt kamp.

Spør en forsker:

Bøndene trenger ikke lenger å skille klinten fra hveten. For det vakre ugresset er nesten utryddet.