Saken er produsert og finansiert av Universitetet i Stavanger - Les mer

Luke 2: Automatisk oppblåsing av ballonger

Julekalender:

Bursdag på gang, men kjenner deg litt slapp? Frykt ikke, det er en smal sak å la ballongene blåse seg opp selv.

2.12 2016 04:00

Til dagens eksperiment trenger du:

Tørris

Noen ballonger

Hansker (fordi tørrisen er veldig kald)

Dette skjer:

CO2(s) ® CO2(g)

Karbondioksid, CO2, i fast form (s for solid) kalles tørris. Når temperaturen er lavere enn 78,5 minusgrader er CO2, karbondioksid, i fast form. Ved temperaturer over 78,5 minusgrader går tørris fra fast form til gassfase (g) uten å gå via flytende form. Denne prosessen kalles sublimasjon.

Ved å fylle ballonger med tørris vil de sakte blåse seg opp etter hvert som tørrisen sublimerer. Årsaken er at CO2 i fast form tar mye mindre plass enn CO2 i gassform.

Fem kjappe kjemiske

Navn: Magne Sydnes

Favorittgrunnstoff/atom?

Karbon, siden jeg er en organisk kjemiker og forsker på organiske forbindelser; molekyler som inneholder karbon og hydrogen.

Favorittmolekyl?

Tetrodotoxin (TTX) fordi det er et lite molekyl fullpakket med funksjonalitet og utfordrende å lage kunstig. Det ble første gang syntetisert av professor Minori Isobe ved Nagoya-universitetet i Japan, som var min veileder etter at jeg hadde tatt doktorgraden i kjemi.

Favoritt kjemiske binding?

Dobbeltbinding fordi den har så mange muligheter for å utføre kjemi med og på.

Favorittreaksjon?

Krysskobling eller mer nøyaktig Suzuki-Miyaura krysskoblingen. Denne har jeg brukt mye i min egen forskning.

Viktigste kjemiker i historien?

Veldig vanskelig spørsmål! Det er så mange som har gjort veldig mye bra, men E.J. Corey for hans fantastiske kjemi og retrosyntetiske analyse.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Brukerne klumper seg sammen rundt noen nyhetskilder. Sosiale medier kan gi oss et snevert bilde av virkeligheten, mener forskere.

Dramaserien «Skam» bruker et av de eldste triksene i boken og utelater foreldre og andre voksne. I stedet spiller selve serien rollen som den voksne som gir ungdommene råd og viser hva som er greit.