Kaktus tar brodden av bakfylla

Uggen etter gårsdagens sjøslag? Amerikansk forskning viser at kosttilskudd med ekstrakt av fikenkaktus hjelper mot fyllesjuke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo da. Fylla kan være artig nok, den. Men etter den søte sherry kommer de sure tømmermenn, og når du våkner med kvalmetokter og ørkenmunn er gode råd dyre. Ett av de bedre er visst kosttilskudd med fikenkaktus, Opuntia ficus indica. Planteekstraktet har nemlig en vitenskapelig dokumentert effekt mot bakrus.

Berusende forskning

Jeff Wiese og kollegaene hans fra Tulane University i New Orleans huket inn 55 frivillige i aldersgruppa 21 til 35 år, og delte dem opp i to grupper. Den ene gjengen fikk kaktusekstrakt, mens den andre intetanende hev innpå narremedisin. Etter en times tid ble alle foret med et skikkelig burgermåltid, og fire timer senere begynte drikkinga.

De frivillige kunne velge en av følgende typer drikkevarer: vodka, gin, rom, bourbon, whisky eller tequila. I løpet av de neste fire timene måtte de unge prøveklutene tylle i seg 1,75 gram alkohol per kilo kroppsvekt.

For en person på rundt 60 kilo tilsvarer det litt over tre desiliter brennevin eller fem halvlitere med øl - vitenskapelig sett nok til å frambringe ei fin fyllesjuke.

Neste morgen måtte hele kalaset inn for en skikkelig tilstandssjekk, der graden av fyllesjuke ble målt etter hele ni forskjellige kriterier. Den generelle formen ble også vurdert. To uker senere ble hele forsøket gjentatt, bare med den forskjellen at gruppa som hadde fått narremedisin denne gangen fikk ekte vare, og omvendt.

Bedre form

Og det viste seg altså at kaktusekstraktet virket. I hvert fall litt. Tre av de ni symptomene på bakfylla, kvalme, tørr munn og dårlig matlyst, var betydelig redusert. Dessuten var den generelle formen litt bedre. På en skala fra null til seks (hvor null er superduper og seks for jævlig) skåret gruppa med kaktusekstrakt 2,75, mens de andre stakkarene lå på 3,10.

Og hva gjør man ikke for en liten forbedring når livet er som kjipest?

Forskerne selv sier de hovedsakelig er på jakt etter årsakene til den pinefulle bakfylla. Til tross for at millioner av mennesker rundt om på kloden til enhver tid lider av vederstyggeligheten, vet vitenskapen nemlig svært lite om hva den kommer av.

Kan det skyldes inflammasjoner på grunn av ureinheter i drinkene eller avfallsstoffer fra nedbrytningen av alkoholen? spekulerer Wiese og kollegaene. De tror også at C-reaktivt protein, et protein som levra lager, har en finger med i spillet. Nivået av proteinet var nemlig 40 prosent høyere i kroppen til forsøkspersonene som fikk narremedisin.

Men selv om en dose kaktusekstrakt noen timer før fylla ser ut til å lette bivirkningene av moroa, kan man altså ikke regne med å bli i noen slags superform etter et realt sjøslag. Den eneste måten å garantere seg mot uhumskhetene er nok fortsatt å holde seg edru.

Referanse:

J. Wiese, S. McPherson, M. C. Odden, M. G. Shlipak, Effect of Opuntia ficus indica on Symptoms of the Alcohol Hangover, Archives of internal medicine 2004;164:1334-1340.

Lenker:

Archives of internal medicine: Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS