Tenåringer som har nære vennskap med jevnaldrende, oppnår bedre helse i ung, voksen alder, ifølge ny studie. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Nære vennskap i tenårene kan beskytte oss mot dårlig helse

Om vi har nære venner i ungdomsårene kan avgjøre hvor god fysisk helse vi får som voksne. Det hevder i hvert fall psykologi-forskere.

Foreldre kan av og til bekymre seg for om jevnaldrende jyplinger har uheldig påvirkning på deres egen tenåring. Totalt ubegrunnet, tyder ny forskning på.

Tvert imot kan det å være en del av flokken i ungdomsårene gi helsefordeler når tenåringen blir voksen. 

Nære vennskap er en robust pekepinn på langsiktig fysisk god helse. Studien er publisert i Psychological Science.

Les også: Store sosiale forskjeller blant Oslo-ungdom

Nære vennskap gir langsiktig effekt

Mange unge er sterkt opptatt av vennene sine og vil være sammen med dem mest mulig. Og de gjør nærmest hva som helst for å ikke skille seg ut.

– Jo nærere vennskap deltakerne i vår studie hadde i ungdomsårene, desto bedre helse hadde de som voksne, konkluderer forskerne.   

Dette tyder på at nære forhold til jevnaldrende har langsiktige konsekvenser for fysisk helse som voksen, sier professor Joseph P. Allen fra University of Virginia i USA, i en pressemelding.

De som setter ønskene til sine jevnaldrende foran sine egne, har sjeldnere problemer med stress senere i livet, ifølge forskerne. 

Fulgte unge i 14 år

Allen og hans kolleger ville undersøke sammenhengen mellom vennskap i tenårene og stressrelaterte helseproblemer i voksen alder.

De rekrutterte en blandet gruppe ungdommer, ialt 171 gutter og jenter. Forskerne fulgte dem fra de var 13 år til de var 27 år. 

Hver deltaker vervet sin nærmeste venn av samme kjønn til å være med i studien. Fram til de fylte 17 år, fylte bestevennen ut et spørreskjema der de vurderte kvaliteten på vennskapet.

De oppga hvor mye tillit de hadde til vennen, hvor godt de kommuniserte og om de følte seg vel i forholdet. Vennene fortalte også om hvor mye deltakerne var opptatt av å passe inn sammen med sine jevnaldrende.

Les også: Vestkantungdom i Oslo drikker mer og klarer seg bedre

Mindre angst og depresjon

Da deltakerne ble 25 år, ble helsen deres undersøkt hvert år i tre år. De besvarte spørsmål om generell helse, angst og depresjon og vekt i forhold til høyde.

De ble bedt om å oppgi medisinske diagnoser, andre helseproblemer og om de hadde vært innlagt på sykehus.

Det viste at de som hadde nære, gode vennskap og var innstilt på å passe inn med jevnaldrende i ungdomsårene, hadde bedre helse da de ble 27 år.

De med nære vennskap hadde mye mindre angst og depressive symptomer.

Koblingen mellom vennskap og helse besto også etter at forskerne kontrollerte for andre forhold som kunne spille inn, som inntekt, vekt og narkotikabruk.

Noen unge har problemer med å få nære forhold til jevnaldrende tidlig i ungdomsårene. 

Dette kan være en pekepinn på at de vil få høyere risiko for helseproblemer senere, særlig sammen med andre kjente faktorer som overvekt og røyking, sier Allen. 

Les også: Depresjon kobles til lite D-vitamin hos unge kvinner

Foreldre bør respektere vennebehov

Tenåringsforeldre kan være skeptiske til enkelte vennskap. 

– Bør foreldre blande seg inn i hvem tenåringene deres henger sammen med?

– Tenåringens sterke ønsker om å knytte seg til jevnaldrende er sunt. Foreldre bør respektere det.

– Men om det betyr at enhver jevnaldrende er en god venn, kan vi ikke si ut fra denne studien, skriver professor i psykologi, Joseph Allen til forskning.no i en epost.

Å være alene kan gi angst

Selvstendighet og individuell oppførsel har fått stor verdi i moderne samfunn, fordi vi ikke lenger er så avhengig av andre for å overleve.

Men i tidligere tider betydde det å være adskilt fra andre mennesker den visse død. Derfor kan ensomhet og stress ha blitt koblet sammen i løpet av menneskets evolusjon.

Tenåringenes intense fokus på vennskap kan bunne i en ubevisst forståelse av at slike forhold er bra for dem, mener Allen og kollegaene hans.

Kilde:

Joseph P. Allen mf: Running With the Pack. Teen Peer-Relationship Qualities as Predictors of Adult Physical Health. Psychological Science, 19. august 2015. 19, 2015, Doi:10.1177/0956797615594118. Sammendrag

Powered by Labrador CMS