Annonse

Hjelper det å tøye ut?

Kan tøyning før og etter fysisk aktivitet forebygge skade og stølhet? Så langt vet vi faktisk ikke sikkert hva svaret er. Nå starter forskere Tøyningsstudien, for å komme til bunns i saken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Prosjektleder Gro Jamtvedt tøyer ut."

Bli med på Tøyningsstudien

Frivillige kan melde seg på tøyningsstudien her.

For å delta må du være over 18 år, fysisk aktiv minst en gang i uka og ha regelmessig tilgang til internett.

Alle deltakerne vil bli tilfeldig fordelt enten til en gruppe som skal tøye eller en gruppe som ikke skal tøye. De kan ikke velge hvilken gruppe de kommer i.

Tøyningsstudien er et forskningsprosjekt i samarbeid med NRK Puls. Her skal “vanlige”, fysisk aktive voksne skal være med og teste nytten av tøyning før og etter trening.

Hvorfor tester vi tøyning?

- Selv om mange tøyer før og etter trening, vet vi altså ikke sikkert om det har noen klare fordeler for den store hopen av fysisk aktive personer, sier forsker Gro Jamtvedt ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.

Noen studier som er gjort på soldater antyder at tøyning ikke forebygger skade, men vi vet ikke om disse resultatene gjelder for alle som tøyer.

- Dessuten har ingen studert tøyning mer enn i korte perioder, mens nytten kanskje bygger seg opp over tid. Derfor skal vi følge deltakerne i tre måneder, forklarer Jamtvedt.

Halvparten skal tøye

 

 

 

 
 

De som deltar, skal fortsette å være aktive som de pleier - enten de trener i organiserte aktiviteter eller på egenhånd.

- Forskjellen er at halvparten blir bedt om å tøye, mens den andre halvparten ikke skal tøye før og etter treningen.

Internasjonalt samarbeid

Jamtvedt leder den norske delen av prosjektet, som er et samarbeid mellom Kunnskapssenteret, Universitetet i Sydney, NRK Puls og det australske radioprogrammet Health Report.

- Vi vil samle informasjon fra deltakerne via Tøyningsstudiens egne nettsider, forklarer Jamtvedt.

- Hver uke i løpet av den tre måneder lange studien får deltakerne beskjed om å rapportere hvordan det går med dem - om de blir støle, føler seg bedre eller får skader.

Trenger flere tusen

Tøyningsstudien starter i disse dager, og trenger omtrent 2500 deltakere. For å delta må du være over 18 år, fysisk aktiv minst en gang i uka og ha regelmessig tilgang til internett.

- Deltakerne vil bli tilfeldig fordelt enten til en gruppe som skal tøye eller en gruppe som ikke skal tøye. De kan altså ikke velge selv om de skal tøye eller ikke, understreker Jamtvedt.

- Den tilfeldige fordelinga er viktig for å få like grupper når studien starter. Da kan vi være rimelig sikre på at eventuelle forskjeller mellom gruppene senere i studien skyldes tøyning.

Øvelser på nett

Deltakerne skal gjøre vanlige tøyningsøvelser for muskelgrupper i beina, setet og ryggen.

- Vi skal ha beskrivelser av øvelsene på nettsidene våre, og en utskriftsvennlig brosjyre i lommeformat, forteller Jamtvedt.

Hun sier at kroppsøvingslærere kan delta selv, og oppmuntre elevene sine til å bli med på studien.

- Og hvis du har tøyning i timene dine, må du huske å minne elevene på å følge programmet for sin gruppe i Tøyningsstudien - enten det er å tøye eller å la være.

Tøyningsstudien er en del av ForskningsPuls, der målet er å avmystifisere forskning og øke befolkningens kunnskap. Resultatene vil bli publisert i NRK Puls og vitenskapelige artikler.

Powered by Labrador CMS