Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Britiske aviser har den siste uka skrevet om de to andrikene i natursenteret Arundel Wetland Centre som var mer interessert i hverandre enn i å bringe slekta videre. De skulle egentlig bidra til flere andunger, men har bare øye for hverandre.
Zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo sier at homoseksuell atferd er vanlig hos mange dyregrupper, også blant ender.
Sjelden art
Blue duck, med det latinske navnet Hymenolaimus malacorhynchos, er en andeart som egentig hører hjemme på New Zealand, der den er kategorisert som truet ifølge lista over sjeldne og truede arter.
I England finnes det bare én andemor av arten. Hun har fått navnet Cherry og holder til i Arundel Wetland Centre i West Sussex. Selv om hun er godt voksen, var det håp om et siste kull bare man fant den rette.
Cherry ble først introdusert for Ben, deretter for Jerry. Overraskelsen var stor da de to andrikene begynte å utøve typisk kurtiseadferd seg i mellom og ikke overfor Cherry.
Spaserer sammen
Paul Stevens ved natursenteret sier ifølge Mail Online og Telegraph.co.uk at de to hannene var trukket mot hverandre fra første stund:
- De er sammen hele tiden og spaserer opp og ned i innhegningen sin mens de plystrer til hverandre, forteller han.
Maoriene på New Zealand kaller arten whio, et navn som etterligner fuglens kallelyd.
- Folk som kommer til senteret synes de er et fantastisk par, men blir ikke helt fortrolig med at de er to hanner, sier Stevens ifølge nettavisene.
Cherry på sin side oppviser ingen tegn på sjalusi, og nå har staben ved senteret slått seg til ro med at det ikke blir flere andunger. I stedet har de fått en ny attraksjon.
Foretrekker eget kjønn
Homoseksuell atferd blant dyr forekommer i mange dyregrupper, sier zoolog Petter Bøckman ved Naturhistorisk museum i Oslo. Dette er en vanlig del av sosial atferd hos mange flokkdyr. De fleste dyr som har denne atferden, parrer seg også på vanlig måte.
Men det observeres også individer som ser ut til å foretrekke partnere av eget kjønn også i parringstida.
- Dette er antagelig bare et utslag av naturlig variasjon i arten, sier Bøckman.
Han var med på å utarbeide utstillingen ”Mot naturens orden?” på Naturhistorisk Museum i 2006, der det ble vist eksempler på homoseksuell atferd fra hele dyreriket.
Ikke uvanlig
Det er gjerne dyr som har komplekst sosialt liv som oppviser slik atferd. Rapporter om homoseksuell atferd hos andefugler er ikke uvanlige, og er for eksempel godt kjent hos stokkand.
Bøckman mener at dette ikke nødvendigvis betyr at slikt atferd er spesielt vanlig blant ender. Det kan like gjerne skyldes at det er lett å se forskjell på hann og hunn hos mange andefugler.
Annonse
Hannen er typisk fargerik og flott, mens hunnen er mer “grå”. Dessuten er det enklere å observere andefugler enn mange andre fuglegrupper.