LIGO-sjef David Reitze sammenligna oppdagelsen med da Galileo Galilei lagde teleskopet. (Foto: NASA)

– Vi har oppdaga gravitasjonsbølger

En hundre år lang jakt er over, gravitasjonsbølger er for første gang direkte observert.

I samarbeid med NRK

 

Etter flere uker med rykter er det nå endelig klart, LIGO-eksperimentet har observert gravitasjonsbølger.

– Vi har oppdaga gravitasjonsbølger, sa LIGO-sjef David Reitze på pressekonferansen, til stor applaus fra de frammøtte.

– Jeg, og veldig mange andre, mener at dette er en svært stor begivenhet, sier astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen til NRK.

Universets heftigste tungekyss

Gravitasjonsbølger oppstår når masse blir akselerert, og er bølger i og av romtid.

– Generell relativitetsteori sier at det skal finnes sånne bølger, men vi har aldri klart å se dem fordi de er så svake. Dette er den siste store forutsigelsen fra Einsteins teorier som ikke har blitt bekrefta, sa Bjørn Hallvard Samset til NRK sist vi trodde at gravitasjonsbølgene hadde blitt oppdaga.​

For to år siden hevda BICEP2-eksperimentet å ha sett spor etter gravitasjonsbølger i den kosmiske bakgrunnsstrålinga. Det viste seg senere å ikke stemme, men dette er uansett noe annet. Der BICEP2 så et avtrykk av gravitasjonsbølger som oppsto for snaut 14 milliarder år siden, har LIGO lett etter noe annet.

Alle massive legemer som går i bane sender ut gravitasjonsbølger, og når to svarte hull går i tett bane rundt hverandre sendes det ut store mengder.

– Når gravitasjonsbølgene sendes ut, vil de svarte hullene miste energi og falle sammen i en enda tettere dans, og dermed sende ut enda mer gravitasjonsbølger. Til slutt vil dansen ende opp i universets heftigste tungekyss – de to svarte hullene smelter sammen og blir ett, sier Kristiansen.

Det er dette LIGO nå har sett, møtet mellom de to svarte hullene har sendt ut bølger i romtida som har blitt registrert her på Jorda.

– Vi kan oppdage spektakulære fenomener

Kristiansen forteller at oppdagelsen ikke kommer som noen overraskelse.

– Gravitasjonsbølger er en uunngåelig konsekvens av generell relativitetsteori. Vi har hatt god kontroll på egenskapene til gravitasjonsbølger selv om vi aldri har observert dem direkte.

Oppdagelsa åpner likevel mange muligheter, Kristiansen lister opp:

  • Den gir oss nok en test på den generelle relativitetsteorien på områder der den er dårlig testet tidligere, spesielt hvordan tyngdekreftene oppfører seg i ekstremt sterke tyngdefelt.
  • Den åpner en mulighet for å studere noen av universets mest spektakulære fenomener i større detalj, for eksempel svarte hull og nøytronstjerner.
  • Gravitasjonsbølger kan også brukes til å måle utvidelseshastigheten til universet med stor presisjon. Dette kan gjøres gjennom å se på gravitasjonsbølger fra sammensmeltende svarte hull på enorme avstander.
  • Mest spennende: Vi kan oppdage spektakulære nye fenomener som vi ikke visste om, eller ikke har hatt mulighet til å observere tidligere, slik som kosmiske strenger eller noe annet uventet. Historien har vist oss at nye måter å observere på nesten alltid har gitt oss uventede oppdagelser.
Powered by Labrador CMS