Orion-romskipet er snart klart
NASAs nye langdistanse-romfartøy har bestått rigide tester og er snart klart for den første prøveturen ut i rommet senere i år.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første turen er ubemannet, men senere skal fartøyet kunne frakte fire astronauter langt ut i solsystemet.
Blant annet vil NASA sende astronauter til asteroider, månen og kanskje helt til Mars.
- Les også: Orion på første testtur
Men først må fartøyet testes på alle måter. Testene som nå er gjort varte i 26 timer, og hovedfokuset var på kablingen, og ingeniørene mener nå at de har full kontroll over datasystemet, rakettmotorene, temperatursensorer og andre instrumenter.
Det er over tre mil med kabler inne i Orion-fartøyet.
- Dette er den mest omfattende testingen av Orion-romskipet til nå, sier William Gerstenmaier, som er en av lederne for NASAs avdeling for bemannet romfart.
Nå forbereder ingeniørene seg på flere tester. I påskeuka skal fartøyet ristes og utsettes for omfattende vibrasjonstester. I mai skal varmeskjoldet settes på, og så skal kapselen der astronautene skal være settes sammen med service-modulen.
- Les også: Raketten som kan revolusjonere romfarten
Senere i år skal Orion ut på sin første tur. Selv om reisen bare skal vare i fire timer, så skal fartøyet nesten 5800 kilometer ut i rommet før det lander i Stillehavet.
Her kan du se en animasjon av hvordan NASA tror flyvingen kommer til å se ut:
Det er 15 ganger lengre ut enn den internasjonale romstasjonen, men fortsatt bare en bitteliten tur sammenlignet med en måneferd. Månen ligger nemlig rundt 360 000 kilometer unna.
- Les også: Den nye kampen om månen
I løpet av de fire timene skal Orion fyke rundt jorda to ganger i over 32 000 kilometer i timen. Med så høy hastighet må varmeskjoldet tåle over 2200 varmegrader når romskipet skal gjennom atmosfæren.