Annonse
Slik kunne ASASSN15lh kanskje sett ut om du bodde på en planet 10 000 lysår unna, i den samme galaksen. (Illustrasjon: Wayne Rosing)

Vanvittig supernova knuser alle rekorder

Ett eller annet har lagd en eksplosjon som stråler ut mer lys enn hele Melkeveien til sammen. Hva i granskauen er det som har skjedd, i en galakse langt, langt borte?

Publisert

Det er ikke som om astronomer ikke har sett fyrverkeri i rommet før.

For det første er jo vanlige supernovaer temmelig heftige. Men i de siste tiåra har forskerne oppdaget enda kraftigere krutt der oppe: Super-lyssterke supernovaer, som skinner hundre til tusen ganger sterkere enn ordinære supernovaer.

Men det som nå er observert, går visstnok over alle støvleskaft. Lysglimtet er så kraftig at forskerne sliter med å forklare hva som kan ha forårsaket det.

På en skala på én til 10 over avsindige eksplosjoner, ligger denne på 11.

20 ganger mer lys enn Melkeveien

Det tok en liten stund før forskerne skjønte hvor enormt det var. Lysglimtet ble plukket opp av All Sky Automated Survey for Supernovae (ASAS-SN), et prosjekt som jevnlig skanner himmelen på leting etter nye supernovaer.

Da ASAS-SN registrerte det nye lyspunktet i juni 2015, visste ingen hvor langt unna det var. Men etter noen flere undersøkelser ble det klart at det befant seg hele 3,8 milliarder lysår unna, ifølge en pressemelding fra The Kavli Foundation.

Og når det syntes så godt selv på den avstanden, må det altså bety at dette er voldsomme greier. Beregningene viser at eksplosjonen skinner 570 milliarder ganger så sterkt som sola vår, omtrent 20 ganger så kraftig som hele Melkeveien – vår galakse.

Eksplosjonen – som har fått navnet ASASSN-15lh – er dobbelt så kraftig som den aller største super-lyssterke supernovaen som hittil er registrert, skriver forskerne bak observasjonene i denne utgaven av Science.

Men hva er den for noe?

Superduper-supernova?

Det nærmeste gjettet er så klart at det er en superduper-lyssterk supernova. Altså mer av det samme som vi har observert før. Men foreløpig innrømmer forskerne at de ikke vet hva som har skjedd der ute. Det er nemlig et par haker ved den der supernova-teorien.

For det første er det ikke helt greit å forklare hvor all energien kommer fra. Forskerne tror at de super-lyssterke supernovaenes vanvittige mengder energi kan stamme fra magnetarer – en type spinnende, hypermagnetisk nøytronstjerne dannet etter kollapsen av en enorm stjerne. 

Men det er grenser for hvor mye energi selv en magnetar kan levere. Og den vanvittige eksplosjonen astronomene har sett, er egentlig litt i meste laget. I beste fall er det absolutt maks av energien det er mulig å få fra en magnetar.

Det er ikke umulig at det er snakk om en helt ny type fenomen, antyder Christopher Kochanek i en pressemelding fra Ohio State University.

Rart sted

En annen pussig ting er at ASASSN-15lh ligger på et litt usannsynlig sted. De andre super-lyssterke supernovaene av denne typen er observert i små, lyssvake galakser hvor stjerner dannes raskt. Men denne ser ut til å ligge i en kjempestor og lys galakse, større enn vår Melkevei.

Kanskje må vi tenke nytt om super-lyssterke supernovaer? Eller kanskje vi har sett litt feil, slik at ASASSN-15lh egentlig ligger i en liten, lyssvak galakse like ved siden av den store?

Om ikke de nye observasjonene fra rommet gir nye svar om hvordan universet virker, har de i hvert fall brakt fram noen interessante spørsmål.

Referanse:

Subo Dong m.fl, ASASSN-15lh: A highly super-luminous supernova, Science, januar 2016. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS