Prototype av svettemåleren. (Foto: Wei Gao, UC Berkeley)

Måler svetten mens du trener

Dette kan bli fremtidens treningsarmbånd.  

Trener du fortsatt bare med pulsklokke? Slik teknologi vil snart fremstå som middelaldersk, skal vi tro forskere fra University of California, Berkley.

De har nemlig laget en prototype på et enkelt instrument som analyserer svetten din mens du trener. Informasjonen får du sendt rett til mobiltelefonen.

Hva skal jeg med det? spør du kanskje.

Svetten din kan fortelle mye om hvordan det står til med helsa mens du trener. Den kan for eksempel vise at du er dehydrert, at du har for høy kroppstemperatur eller at du er utmattet. 

Biologi møter teknologi

Den nye svettemåleren består av to deler: En sensor som ligger inntil huden, og et kretskort som behandler informasjonen som kommer fra sensoren og sender det videre til en smarttelefon, skriver sciencemag.org. Fordelen med kretskortet er at målingene blir behandlet med én gang, i stedet for at sensoren må tas av og behandles i et laboratorium for å få svar. 

Teknologien ble til da forskerne ønsket seg en måte å få en kontniuerlig oversikt over alt som foregår inne i kroppen. Vanligvis kan de gjøre dette ved å ta blodprøver, men det kan ta lang tid mellom hver prøve. Og mye kan jo skje med kroppen i mellomtiden, påpeker forskerne.

- Tanken er at denne måleren skal gi rask og oppdatert informasjon: Den kan for eksempel ha en alarmfunksjon som sier ifra at det er på tide med en ny dose med medisin, eller at du er i ferd med å bli dehydrert, sier Ali Javey til nature.com. Javey er en av forskerne som har utviklet måleren.

Mange muligheter

Det vil nok ta litt tid før svettemålere blir solgt i sportsbutikker. Kretskortet som er nødvendig for å sende signalene til smarttelefonen er fortsatt upraktisk stort. Det er ikke forskerne i tvil om at kan endres på.

Etter hvert ser de også for seg at måleren kan brukes til å se hvor raskt en pasient reagerer på medisin. Den kan kanskje også brukes til å avsløre doping, tror de.

Men forskerne innrømmer også at det er et par åpenbare ulemper ved teknologien. For det første: Du svetter jo ikke hele tiden. Og svette gir ikke like presis informasjon som blodprøver gjør. Blant annet kan svetten bli påvirket av mikrobene som holder til på hudens overflate.

Slike målere er ikke helt ukjent. Allerede i 2011 utviklet UiO og Rikshospitalet en svettemåler som kan varsle om lavt blodsukker. Teknologiens egentlige hensikt var å diagnostisere hyperdiose, en sykdom som gjør at man svetter for mye.

Referanse:

Gao, W. (et al.) Fully integrated wearable sensor arrays for multiplexed in situ perspiration analysis. Nature (2016) [Sammendrag.]

Powered by Labrador CMS