Tøffe bakterier svake for tårer

Et stoff som finnes naturlig i menneskets sekreter, tar knekken på bakterien som skaper store problemer for pasienter med cystisk fibrose. Nå håper forskerne stoffet kan tas i bruk i behandling av denne sykdommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Laktoferrin finnes i tårer, slim og morsmelk. Ny forskning viser at stoffet hindrer bakterien Pseudomonas aeruginosa i å lage såkalte biofilmer. I disse biofilmene ligger bakteriene godt beskyttet mot antibiotika.

Skaper problemer for personer med cystisk fibrose

Bakterien trives spesielt godt i de slimfylte lungene til pasienter med cystisk fibrose, og skaper gjentatte infeksjoner hos disse personene. Bakteriene skaper også problemer i medisinske implantater, skriver Nature Science update.

Naturlig antibakterielt våpen

Laktoferrin er kroppens eget anti-biofilm-våpen. Laktoferrinet binder opp jern som bakteriene trenger for å vokse og formere seg. Når bakterier i biofilmer sultes for jern, går de ut av biofilmene på jakt etter ny næring. Så snart bakteriene går ut av biofilmene, er de igjen sårbare for ytre påvirkninger.

Forskerne håper at laktoferrin eller laktoferrinlignende stoffer kan brukes til behandling av pasienter med cystisk fibrose. Stoffet vil også kunne brukes til å hindre infeksjoner i implantater og sår.

Studien er publisert i Nature, 417, s 552-555.

I Norge kjenner de fleste til P. aeruginosa fra den såkalte Dent-o-sept-skandalen.

Powered by Labrador CMS