Kan sovestilling påvirke dødfødsel?

Forskere mener man bør se nærmere på en sammenheng mellom dødfødsler og morens sovestilling.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)" (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Dødfødsler

En fødsel av et barn som ikke viser livstegn (hjerteaktivitet, puste- eller muskelaktivitet) fra og med svangerskapsuke 22 (Verdens helseorganisasjon, WHO)

Dersom barnet fødes dødt før dette, kalles det senabort.

Hvert år dør over 200 barn i dødfødsel i Norge. Det er cirka tre per 1000 fødte barn.

De fleste dødfødsler skjer i siste tredjedel av svangerskapet, før fødselen starter. En dødfødsel kan ramme hvem som helst, og man vet ennå lite om hvorfor tilsynelatende friske barn dør i mors liv. I de siste årene er det blitt forsket stadig mer, og dette vet vi i dag:

Vanlige årsaker til dødfødsel er morkakesvikt, morkakeløsning, infeksjoner, misdannelser, kromosomfeil og navlestrengskomplikasjoner.

Cirka halvparten av barna er veksthemmet og/eller har vært syke.

I ca 25 prosent av dødfødslene i Norge finner man ingen årsak til dødsfallet.

Flere gutter enn jenter fødes døde.

Kilde:
Landsforeningen for uventet barnedød

Å sove på ryggen eller på høyre side sent i svangerskapet ser ut til å doble risikoen for dødfødsler, ifølge en studie som  er publisert i British Medical Journal.

Forskere fra Auckland University i New Zealand sammenlignet 155 kvinner som hadde hatt dødfødsler med 310 kvinner med friske fødte barn.

Selv om forskerne så en risikodobling blant kvinnene som sov på rygg og på høyre side, var risikoen blant disse fremdeles svært liten.

Økte fra to til fire av 1000

Risikoen for å oppleve en dødfødsel blant kvinnene som sov på høyre side eller på ryggen var bare på rundt 0,4 prosent.

Blant kvinnene som sov på venstre side var risikoen omtrent 0,2 prosent, ifølge studien.

Den tunge magen kan hemme morens store blodårer, og det å ligge på venstre side kan hjelpe blodtilførselen til babyen, ifølge BBC sin artikkel om studien.

En av fire dødfødsler uten forklaring

Norge er sammen med Danmark, Finland og Singapore blant landene med lavest antall dødfødsler – 2,2 per 1000 fødsler, ifølge Folkehelseinstituttet.

Omtrent en firedel av dødfødslene finner man aldri årsaken til, skriver Landsforeningen for uventet barnedød på sine nettsider.

Både spontanaborter og dødfødsler kan påvirke mors mentale helse negativt lenge etter at hun har født friskt barn.

Trenger mer forskning for å være sikre

Land som Pakistan, Nigeria, Bangladesh og Senegal har langt flere dødfødsler enn Norge; mellom 34 og 47 per 1000 fødsler.

De fem vanligste årsakene til dødsfødsler er fødselskomplikasjoner, infeksjoner hos mor i svangerskapet, sykdom hos mor - spesielt svangerskapsforgiftning og diabetes, veksthemming hos fosteret og medfødte misdannelser.

- Denne nye lille studien ser på en mulig annen faktor enn de vi kjenner til, men det trengs mer forskning før vi kan trekke konklusjonen at sovestilling har en innvirkning, sier Daghni Rajasingam ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists til BBC.

- I mellomtiden bør kvinner snakke med jordmødrene sine hvis de er bekymret, sier hun til den britiske kringkasteren.

Referanse:

Tomasina Stacey mfl: Association between maternal sleep practices and risk of late stillbirth: a case-control study. BMJ 2011; 342:d3403 doi. Published 14 June 2011.

Powered by Labrador CMS