Hodet til en nyfødt er relativt stort sett i sammenheng med den smale åpningen i bekkenet det skal gjennom. (Foto: Magdalena Fischer/Universitetet i Oslo)
Store hoder gir bredere bekken
Kvinner med stort hode har større fødselskanaler i tilfelle barnet arver hodestørrelsen.
Etter at forfedrene våre gikk fra å gå på alle fire til å gå på to ben, har ikke resten av kroppen vår greid å henge helt med.
Fødsel er ett eksempel på nettopp dette. Når vi begynte å gå oppreist, ble blant annet bekkenet vårt smalere. Når vi da i tillegg har utviklet oss til intelligente vesener, har hodene våre vokst i takt med økende intelligensnivå.
Det betyr at barna som fødes, har større hoder, men at kvinnenes hofter fortsatt er så smale at det kan skape et stort problem under fødselen.
Men nå kan to forskere vise at kroppen faktisk har tilpasset seg for å gjøre ting litt bedre.
Stort hode gir mer plass
– Man kan ikke beskrive fødsel som en god evolusjonær løsning, ettersom den vanskelige passasjen av et stort hode gjennom smale hofter forårsaker en så høy dødelighet, skriver Barbara Fischer i en e-post til forskning.no
Fischer, som holder til ved Senter for økologisk og evolusjonær syntese ved Universitetet i Oslo, kan fortelle at hun og antropolog Philipp Mitteroecker har oppdaget en nær sammenheng mellom størrelsen på kvinnens bekken, hode og høyde. Funnene deres ble publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
– Dette gir mening fordi store hoder er arvelig. Kvinner med store hoder har en tendens til å føde barn med store hoder, forteller hun.
Hun så at kvinner med stort hode hadde et kortere korsben som stikker ut og vekk fra fødselskanalen. Det gir større plass når barnet fødes.
Ikke de beste løsningene
Fischer har analysert 3D-bilder av 99 ulike bekkener i sin forskning. Hun så også at selv om korte kvinner har utviklet en bredere fødselskanal, er de likevel mer utsatt for vanskelige fødsler.
– Dersom far viderefører gener for et stort hode, må barnet fødes gjennom det smale bekkenet. Det viser at evolusjonen har gitt en delvis god løsning, men har fortsatt ikke greid å kompensere for de gjennomsnittlige vanskene korte kvinner møter, sier hun.
Hun forklarer at evolusjon ikke bestandig gir oss de perfekte løsningene.
– Evolusjon gir bare løsninger som er gode nok, ikke de som er best mulig. Evolusjon bygger på det som allerede er der og bygger videre på det, skriver Fischer.
Men hun forsikrer også om at hode og bekken bare er noen få faktorer som spiller inn på hvordan en fødsel arter seg. Forskningen kan på ingen måte spå hvordan fødselen vil gå.