De mystiske soverykningene

Opplever du stadig rykninger når du faller i søvn? Du er ikke alene. Syv av ti får slike rykninger, men finnes det noe svar på hva det egentlig er?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Soverykninger er sjelden et problem, men det kan være skremmende å våkne av sine egne muskelsammentrekninger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

At armer og ben rykker til idet du holder på å sovne, er ikke et ukjent fenomen. Enten du sitter i en forelesning, eller ligger i sengen din, kan det være skremmende å våkne av sine egne muskelsammentrekninger.

For noen er det et problem som kan medisineres, men for de aller fleste er rykningene helt ubetydelige. Noen opplever sammentrekningene med et lite rykk i arm eller ben, mens andre nærmest hopper i sengen.

Nytteverdi

Søvnekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Bjørn Bjorvatn, tror de mystiske rykningene opprinnelig har en nytteverdi.

Bjørn Bjorvatn er en av landets fremste søvneksperter. (Foto: UiB)

– Hvis en ser på dette fenomenet evolusjonsmessig, kan det tenkes at rykningene som kan oppstå ved innsovning kan ha en viss funksjon. Det er kroppens måte å si ifra at du er i ferd med å sovne, sier han til NRK.no.

Bjorvatn bruker tidligere jegere som eksempel.

– For jegere på vakt, kunne det å sovne være farlig. Søvnrykningene fungerte kanskje da som en slags beskyttelsesmekanisme.

Men også i dag kan disse rykningene ha en nyttig funksjon.

– Å rykke til i en forelesning kan sees på som kroppens måte å si «hei, ikke sovne nå!». Sovner du i stolen foran tv-en og rykker til, sier kroppen ifra om at det er på tide å komme seg i seng. Det gir en viss mening, sier Bjorvatn.

Ingen sikre bevis

Likevel understreker søvneksperten at dette bare er spekulasjoner, og at det ikke finnes noen sikre bevis på hvorfor disse rykningene oppstår.

– Siden dette fenomenet ikke blir sett på som et problem, er det forsket minimalt på. Det finnes ingen sikre bevis på hva den konkrete årsaken til søvnrykningene er.

Bjorvatn sier det er viktig å skille mellom de forskjellige søvnrykningene.

– De rykningene du kan få i nesten våken tilstand når du holder på å sovne, er noe annet enn de som kan oppstå etter å ha sovnet ordentlig inn. Noen rykker utover natten, og kan gi dårlig søvnkvalitet. Dette er som regel et større problem enn rykningene som oppstår når en faller i søvn, og kan medisineres.

Ubetydelige lyder

Janne Grønli, søvnforsker ved Universitetet i Bergen. (Foto: UiB)

Førsteamanuensis ved det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Janne Grønli, har også forsket mye på søvn, og har en annen forklaring. Hun beskriver fenomenet på en noe mer avansert måte.

– I våken tilstand har vi mange aktive områder i hjernen. Når du faller i søvn, blir aktiviteten i disse områdene lavere, og det kan tenkes at det er i denne prosessen at kroppen plutselig kan rykke til. Det kan skje spontant eller være en liten lyd som gjør at disse områdene i hjernen reagerer og plutselig blir aktive i noen millisekunder. Vi opplever da en muskelsammentrekning, forklarer Grønli til NRK.no.

Hyppigere ved overtrøtthet

Innsovningsrykningene kalles på fagspråket for The hypnic jerk.

– Rykningene forekommer hos 60-70 prosent av befolkningen, forteller Bjorvatn.

Kjønn er uvesentlig, men ekspertene er enige i at fenomenet oppstår hyppigere dersom du er overtrøtt.

– Mye kaffe, stress og betydelig hard trening kan være en utløsende faktor. Det kan gjøre deg mere våken, og vi ser tendenser til at rykningene kan bli mer kontinuerlig hos overtrøtte mennesker, sier Grønli.

Er rykningene et problem, kan det derfor være en idé å prøve å holde et jevnt søvnmønster hele uken, i tillegg til å styre unna elementer som kan gjøre deg mer våken.

Hos barn forekommer også rykningene generelt hyppigere.

– Hvorfor, er uvisst. Men det kan ha en sammenheng med at ettersom hjernen blir eldre, avtar søvnrykningene gradvis, sier hun.

Grønli understreker at rykningene er helt ufarlige.

– Selv om det kan virke skremmende der og da, er soverykningene ingenting å bekymre seg over. Det er helt normalt, og litt komisk, sier hun.

Powered by Labrador CMS