Vanlig innendørs belysning kort før sengetid reduserer mengden av melatonin, et hormon som påvirker kroppstemperatur, blodtrykk og glukosenivå. Dempet lys er sunnere.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Lys og lamper har gjort det mulig for oss å strekke dagen lenge etter at sola har tatt kvelden.
Men å bli badet i lys etter at dagslyset er borte kan ha negative helsefølger, mener amerikanske søvnforskere som har sett på virkningen av vanlig innendørslys kort før sengetid.
- Vår undersøkelse viser at vanlig rombelysning har en sterkt reduserende effekt på hormonet melatonin. Dette kan påvirke søvnkvalitet og kroppens evne til å regulere kroppstemperatur, blodtrykk og glukosenivåer.
Det sier Joshua Gooley, assisterende professor ved Harvard Medical School og hovedforfatter av studien, i en pressemelding.
- Regulerer søvnrytme
Melatonin skilles ut av epifysen (pinealkjertelen) i hjernen, og er sentral i å regulere søvnrytme og innstillingen av kroppens ”organklokker”.
Hormonet produseres bare når det er mørkt. Gooley og hans kolleger ville derfor undersøke om kunstig innendørsbelysning hadde noen effekt på hormonproduksjonen.
I studien ble 116 testpersoner i alderen 18-30 år fulgt over en periode på fem dager. Deltakerne ble delt i to grupper som ble eksponert for vanlig rombelysning (over 200 lux) eller avdempet lys (mindre enn 3 lux) i til sammen åtte timer før sengetid.
Blodprøver ble tatt en eller to ganger hver time for å overvåke melatonin-nivåer.
Forkortet melatonin-produksjon
I forkant av søvnperioden begynner kroppen å produsere melatonin, men funnene viste klare forskjeller mellom de to testgruppene.
Normal rombelysning gjorde at melatonin-utskillelsen ble forsinket med omtrent halvannen time, og førte dermed til en sterkt forkortet melatonin-periode i forhold til forsøkspersonene som hadde dempet belysning.
Bedre var det ikke å la sengelampa lyse gjennom natta: Normalt lys i søvnperioden dempet melatonin-produksjonen med over 50 prosent.
- Disse resultatene tyder på at rombelysning har en klart hemmende effekt på melatonin-nivåer, og forkorter kroppens indre oppfatning av nattlengde, konkluderer forskerne i rapporten.
Potensiell helserisiko
Kroppsklokka går med andre ord galt i forhold til den faktiske natta – men hva er problemet med det?
- Det er framsatt hypoteser om at kronisk lysreduksjon av melatonin kan øke relativ risiko for enkelte typer kreft, og melatonin-reseptorgener har vært knyttet til type 2 diabetes, påpeker Joshua Gooley.
- Våre funn kan være helsemessig viktige i forhold til skiftarbeidere.
Annonse
Gooley mener videre forskning er viktig for å studere effektene av melatonin-reduksjon, blant annet som risikofaktor for brystkreft, og påvirkningen på blodsukkernivå.
I mellomtiden kan det kanskje være en ide å skifte til en svakere pære i sengelampa – for å hjelpe nattesøvnen på vei.
Referanse:
Joshua J. Gooley et.al: Exposure to room light prior to bedtime suppresses melatonin onset and shortens melatonin duration in humans (Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism , doi:10.1210/jc.2010-2098) Se sammendrag